Manja slova Veća slova RSS
>

Zajedničke težnje Crne Gore i Republike Francuske za jačanje saradnje u oblasti odbrane

Zajedničke težnje Crne Gore i Republike Francuske za jačanje saradnje u oblasti odbrane
Datum objave: 17.07.2020 12:04 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Slobodan Filipović, sastao se sa ambasadorkom Republike Francuske u Crnoj Gori, NJ.E. Kristin Tudik i izaslanikom odbrane Republike Francuske u našoj zemlji, pukovnikom Fabrisom Dudom.


Sastanak je bio prilika za razgovor o odličnoj saradnji dvije države u oblasti odbrane, kao i za diskusiju o modalitetima za njeno dodatno unaprjeđivanje. Filipović je posebno istakao značaj ovogodišnjeg obilježavanja 140 godina diplomatskih odnosa Crne Gore i Francuske, što predstavlja jubilej od izuzetne važnosti za našu zemlju i njen evropski put, na kojem konstantna i snažna podrška Francuske, kao jedne od najrazvijenijih evropskih zemalja i osnivača Evropske unije i NATO, igra neprocjenjivu ulogu.

NJ.E. Tudik posebno je pohvalila rezultate koje je Crna Gora ostvarila u sveukupnim reformama, o čemu svjedoče opipljivi rezultati. Tudik i Filipović su izrazili očekivanje da će se aktivnosti predviđene Planom bilateralne saradnje odvijati planiranom dinamikom, uz podsjećanje da isti predstavlja još jedan pokazatelj zajedničkih težnji za jačanje saradnje u domenu odbrane.

Takođe, izrazili su uvjerenost da će i u budućem periodu odnosi između dvije države na svim poljima biti tradicionalno uspješni i kvalitetni, kao i da će se dodatno povećati broj zajedničkih projekata i aktivnosti u cilju uspješnog ostvarivanja zajedničkih interesa.

Izaslanik odbrane pukovnik Duda predstavio je buduće projekte koje imaju za cilj da doprinesu jačanju mira i stabilnosti u svijetu, kao i da unaprijede savezničku saradnju u borbi protiv svih bezbjednosnih izazova. On je državnog sekretara upoznao sa ciljevima projekata kroz koje će savezničke zemlje ojačati svoje sposobnosti i kapacitete, omogućiti razmjenu značajnih informacija i ekspertiza u oblasti odbrane, vojne industrije i istraživanja iz svih segmenata značajnih za NATO Alijansu.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane