Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

У току је истраживање у оквиру пројекта ‘Израда нултог стања на Сињајевини'

У току је истраживање у оквиру пројекта ‘Израда нултог стања на Сињајевини
Датум објаве: 18.07.2020 11:52 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарство одбране у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма спроводи истраживање како би се утврдило нулто стање на Сињајевини. То је дефинисано одлуком Владе из септембра прошле године, којом је на тој планини формиран вјежбовно-стрелишни војни полигон.

 
Љиљана Ђерковић, савјетница за заштиту животне средине у Министарству одбране је казала да израда нултог стања, као и обезбјеђење програма за каснији мониторинг сегмената животне средине, захтијева интердисциплинарни приступ. Стога су у пројекат укључене све релевантне институције, а прије свега Центар за екотоксиколошка испитивања који је задужен за мониторинг ваздуха, земље, буке и радијације. 

‘До сада је Центар за екотоксиколошка испитивања постављањем мобилне станице на локацију полигона извршио мониторинг квалитета амбијенталног ваздуха. Такође, извршено је испитивање нивоа буке у животној средини, док је са више локација узоркована земља. У току су физичко - хемијске анализе и обрада података. Узорци земље ће поред стандардних анализа на тешке метале, органске и друге контаминенте, бити испитани и на ниво радиоактивности’, казала је Ђерковић и додала да се тај извјештај може очекивати крајем мјесеца. 

У току су припреме за мониторинг квалитета воде, док је на терену тим од 15 експерата, из различитих институција, задужен за биодиверзитет.

Данка Цаковић, професорица на Природно математичком факултету, ботаничарка и координаторка пројекта каже да се са истраживањем почело прије више од двије седмице. 'Екипа је веома квалитетна. Покривене су све важније области, веће групе. Истражују се сисари, птице, гмизавци, водоземци, маховине, лишајеви. Радиће се истраживање пећина и истражују се биљке и станишта', истакла је Цаковић. 
 
Она је додала да су прије неколико година рађена интензивна истраживања на Сињајевини, зато шта је припремана студија заштите те планине, као регионалног парка. 'На основу досадашњих података можемо да кажемо да је биодиверзитет Сињајевине веома богат, да је добро очуван, да су станишта репрезентативна, постоје ендемичне врсте, а постоје и оне врсте које су значајне на националном И међународном нивоу у смислу заштићених врста. То су у ствари станишта која се налазе на списку Хабитат директиве. Да би било јасније, ријеч је о најважнијем документу у области заштите животне средине у Европској унији. Могу да кажем да је сигурно 90 % Сињајевине покривено тим важним стаништима и да имају изузетно добру репрезентативност', казала је Цаковић. За израду извјештаја са квалитетним пресјеком стања биодиверзитета и његове очуваности је, према њеним ријечима, потребно мјесец и по.

Сви ти подаци биће коришћени и у процесу кандидовања Сињајевине у Европску еколошку мрежу Натура 2000, подсетила је Ђерковић и додала да ‘у свим земљама у којима је успостављена мрежа Натура 2000, војска је важан учесник. Руководећи се тиме наше министарство је уложило значајна средства за потребе истраживања нултог стања биодиверзитета и одређена допунска истраживања у складу са стандардима Натура 2000, како би се војни полигон у будућности могао организовати тако да се Сињајевина укључи у ту еколошку мрежу.’

Добијени подаци прецизно ће приказати нулто стање животне средине на Сињајевини о чему ће јавност благовремено бити обавијештена.

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране