Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković-Nađ: Nastavljamo sa sjajnom saradnjom, posebno u oblasti odbrambene industrije

Bošković-Nađ: Nastavljamo sa sjajnom saradnjom, posebno u oblasti odbrambene industrije
Datum objave: 24.08.2020 13:30 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Slovačke Jaroslavom Nađom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.


Bošković je istakao prijateljski karakter odnosa Crne Gore i Slovačke, koji je dodatno osnažen savezništvom u okviru NATO, kroz aktivan doprinos sigurnosti i stabilnosti u Evropi i na globalnom nivou. 

„Današnja posjeta gospodina Nađa potvrda je iskrenog prijateljstva dvije države i svega onoga što je Slovačka uradila u prethodnih 14 godina. Razgovarali smo o mnogim temama, koje su od interesa za obje države i saglasili da prostora za jačanje saradnje ima u oblasti odbrambene industrije, kao i u vojnim vježbama u Crnoj Gori i Slovačkoj, kojima se podižu kapaciteti oružanih snaga“, rekao je ministar.

On je naglasio da su razgovarali i o izborima, rekavši da je važno da proces prođe fer i korektno, bez miješanja trećih strana, kako bi se iskazala stvarna volja građana.

„Svjedoci smo da smo 2016. imali uplitanje trećih strana i sada ima toga, ali Crna Gora ima institucije koje mogu na kvalitetan način da odgovore takvim izazovima“, poručio je Bošković.

Njegov slovački kolega je poželio da izborni dan prođe bez incidenata.

„Naravno i mi imamo svoja iskustva sa miješanjem trećih strana. Bilo je djelovanja raznih dezinformacionih medija protiv spoljnopolitičkih interesa Slovačke“, kazao je Nađ, naglasivši da su trojici ruskih diplomata prekinuti mandati jer nisu ispoštpovali diplomatske protokole. 

Podsjetio je da se isto dogodilo danas u Austiriji jednom ruskom diplomati. 

„Vidjeli smo šta se dešavalo u Crnoj Gori 2016. i moramo se postaviti tako da ne dozvolimo uplitanje trećih strana. Moram reći i to da je vjera u Boga lična stvar i nije u redu ako crkva želi da utiče na unutrašnju politiku“, kazao je Nađ, i dodao da ministarstva odbrane dvije zemlje imaju prijateljske odnose i kvalitetnu bilateralnu saradnju.

Nađ je rekao da se Crna Gora pokazala kao kredibilan partner u evroatlantskoj zajednici i naglasio njenu konstruktivnu ulogu u očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, poručivši da naša zemlja može da predstavlja primjer ostalim zemljama regiona koje teže da postanu članice NATO.

Slovački ministar je kazao da će njegova zemlja nastaviti da snažno podržava Crnu Goru u ispunjavanju ciljeva iz evropske integracione agende, sa željom da se uskoro pridruži evropskoj porodici i time zaokruži uspješnu realizaciju svojih spoljnopolitičkih prioriteta.

Osvrćući se na sveukupne izazove koje je aktuelna pandemija prouzrokovala na globalnom nivou, Bošković je podvukao važnost angažmana oružanih snaga u cilju pružanja podrške državnim institucijama i građanima, te iskoristio priliku da izrazi zahvalanost slovačkom ministru povodom donacije njegove države upućene Kliničkom centru Crne Gore u borbi protiv pandemije virusa COVID-19.

FOTO: https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72157715612608903

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane