Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић-Нађ: Настављамо са сјајном сарадњом, посебно у области одбрамбене индустрије

Бошковић-Нађ: Настављамо са сјајном сарадњом, посебно у области одбрамбене индустрије
Датум објаве: 24.08.2020 13:30 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић састао се данас са министром одбране Републике Словачке Јарославом Нађом, који борави у званичној посјети Црној Гори.


Бошковић је истакао пријатељски карактер односа Црне Горе и Словачке, који је додатно оснажен савезништвом у оквиру НАТО, кроз активан допринос сигурности и стабилности у Европи и на глобалном нивоу. 

„Данашња посјета господина Нађа потврда је искреног пријатељства двије државе и свега онога што је Словачка урадила у претходних 14 година. Разговарали смо о многим темама, које су од интереса за обје државе и сагласили да простора за јачање сарадње има у области одбрамбене индустрије, као и у војним вјежбама у Црној Гори и Словачкој, којима се подижу капацитети оружаних снага“, рекао је министар.

Он је нагласио да су разговарали и о изборима, рекавши да је важно да процес прође фер и коректно, без мијешања трећих страна, како би се исказала стварна воља грађана.

„Свједоци смо да смо 2016. имали уплитање трећих страна и сада има тога, али Црна Гора има институције које могу на квалитетан начин да одговоре таквим изазовима“, поручио је Бошковић.

Његов словачки колега је пожелио да изборни дан прође без инцидената.

„Наравно и ми имамо своја искуства са мијешањем трећих страна. Било је дјеловања разних дезинформационих медија против спољнополитичких интереса Словачке“, казао је Нађ, нагласивши да су тројици руских дипломата прекинути мандати јер нису испоштповали дипломатске протоколе. 

Подсјетио је да се исто догодило данас у Аустирији једном руском дипломати. 

„Видјели смо шта се дешавало у Црној Гори 2016. и морамо се поставити тако да не дозволимо уплитање трећих страна. Морам рећи и то да је вјера у Бога лична ствар и није у реду ако црква жели да утиче на унутрашњу политику“, казао је Нађ, и додао да министарства одбране двије земље имају пријатељске односе и квалитетну билатералну сарадњу.

Нађ је рекао да се Црна Гора показала као кредибилан партнер у евроатлантској заједници и нагласио њену конструктивну улогу у очувању стабилности на Западном Балкану, поручивши да наша земља може да представља примјер осталим земљама региона које теже да постану чланице НАТО.

Словачки министар је казао да ће његова земља наставити да снажно подржава Црну Гору у испуњавању циљева из европске интеграционе агенде, са жељом да се ускоро придружи европској породици и тиме заокружи успјешну реализацију својих спољнополитичких приоритета.

Осврћући се на свеукупне изазове које је актуелна пандемија проузроковала на глобалном нивоу, Бошковић је подвукао важност ангажмана оружаних снага у циљу пружања подршке државним институцијама и грађанима, те искористио прилику да изрази захваланост словачком министру поводом донације његове државе упућене Клиничком центру Црне Горе у борби против пандемије вируса ЦОВИД-19.

ФОТО: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157715612608903

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране