Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković: 13. jul crnogorski svetionik i feniks

Bošković: 13. jul crnogorski svetionik i feniks
Datum objave: 13.07.2020 13:02 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


'Nema veće časti, niti uzvišenijeg dana od onog kad proslavljamo vlastitu prošlost i njene velikane, a danas slavimo dva stabla jednog hrasta države i njenog trajanja. Okupljamo se oko 13. jula - crnogorskog svetionika i feniksa', poručio je ministar odbrane Predrag Bošković na Čevu, gdje je položio vijenac, na mjestu gdje je počeo ustanak crnogorskog naroda protiv fašističkog ropstva. U pratnji ministra bili su i gradonačelnik Prijestonice Cetije Aleksandar Kašćelan i NGŠ VCG Dragutin Dakić.


Ministar Bošković je obraćajući se prisutnima poručio da je vjera u opstanak, nasuprot stalnim nasrtajima na slobodu, bila čvršća od svake sumnje u izvjesnost borbe za opstanak. 'Gordo crnogorsko trajanje zasijenilo je svijet, a porobljenim bila je jedina luča nade. 13. jul je sve, izvor i ishodište. On je i vječnost u nepokolebljivost ideje, ali i vrijednost koja se kalila na dušama crnogorskih ratnika koji kušahu mačeve pletući vijenac imenu Crne Gore', istakao je ministar. 

Tom prilikom je podsjetio da je doprinos Crne Gore antifašizmu u Drugom svjetkom ratu svojevrstan fenomen. 

'Dovoljno je navesti samo da je u periodu od 1943. pa do postojanja SFRJ bilo 198 generala iz Crne Gore, da je čitavo vrijeme Drugog svjetskog rata Crnogorac bio načelnik Vrhovnog štaba, da su u proleterskim jedinicama Crnogorci zauzimali glavne komandne i komesarske dužnosti, da su vodili amrije, divizije i korpuse, ali i bili među najhrabrjim partizanskim borcima, o čemu svjedoče 256 ordena narodnog heroja', kazao je ministar.

Koliki je bio doprinos govori i podatak da je u prvim poslijeratnim godinama od ukupnog broja generala JNA, njih 38% bilo iz Crne Gore, koja je predstavljala 2% jugoslovenske populacije.
Oba 13.jula, berlinski i ustanički, prema riječima ministra, podjednako blistaju u kruni crnogorske nezavisnosti. 'Prve ustaničke puške – Čeva, Virpazara i Lovćena nijesu samo crnogorske, već su evropske, civilizacijske i antifašističke, a tih dana Crna Gora je učila pjesnika kako sa besmrtnošću treba zboriti' istakao je ministar Bošković.

Na Čevu je posebna počast odata kapetanu Đuru Draškoviću, čije ime nosi i jedna od kasarni Vojske Crne Gore. 'Elitni oficir sa mnogih poprišta, životom plati vjernost otadžbini i položenoj zakletvi. Kapetan Đuro Drašković je postao i istina i legenda, istina koja nas opominje da se više nikad ne ponovi, a legenda kojoj se klanjamo i čiju žrtvu danas proslavljamo, jer se u odbrani države i krune hrabro i istrajno usprotivi zatiranju svega crnogorskog', istakao je Bošković i dodao da je put do nezavisnosti i obnove Crne Gore počeo od njihovih života.

A na vječnu kuću kapetana crnogorske vojske Đura Draškovića vijenac je položio načelnik Generalštaba general major Dragutin Dakić. 

FOTO: https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72157715083460188

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane