Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић: 13. јул црногорски светионик и феникс

Бошковић: 13. јул црногорски светионик и феникс
Датум објаве: 13.07.2020 13:02 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


'Нема веће части, нити узвишенијег дана од оног кад прослављамо властиту прошлост и њене великане, а данас славимо два стабла једног храста државе и њеног трајања. Окупљамо се око 13. јула - црногорског светионика и феникса', поручио је министар одбране Предраг Бошковић на Чеву, гдје је положио вијенац, на мјесту гдје је почео устанак црногорског народа против фашистичког ропства. У пратњи министра били су и градоначелник Пријестонице Цетије Александар Кашћелан и НГШ ВЦГ Драгутин Дакић.


Министар Бошковић је обраћајући се присутнима поручио да је вјера у опстанак, насупрот сталним насртајима на слободу, била чвршћа од сваке сумње у извјесност борбе за опстанак. 'Гордо црногорско трајање засијенило је свијет, а поробљеним била је једина луча наде. 13. јул је све, извор и исходиште. Он је и вјечност у непоколебљивост идеје, али и вриједност која се калила на душама црногорских ратника који кушаху мачеве плетући вијенац имену Црне Горе', истакао је министар. 

Том приликом је подсјетио да је допринос Црне Горе антифашизму у Другом свјетком рату својеврстан феномен. 

'Довољно је навести само да је у периоду од 1943. па до постојања СФРЈ било 198 генерала из Црне Горе, да је читаво вријеме Другог свјетског рата Црногорац био начелник Врховног штаба, да су у пролетерским јединицама Црногорци заузимали главне командне и комесарске дужности, да су водили амрије, дивизије и корпусе, али и били међу најхрабрјим партизанским борцима, о чему свједоче 256 ордена народног хероја', казао је министар.

Колики је био допринос говори и податак да је у првим послијератним годинама од укупног броја генерала ЈНА, њих 38% било из Црне Горе, која је представљала 2% југословенске популације.
Оба 13.јула, берлински и устанички, према ријечима министра, подједнако блистају у круни црногорске независности. 'Прве устаничке пушке – Чева, Вирпазара и Ловћена нијесу само црногорске, већ су европске, цивилизацијске и антифашистичке, а тих дана Црна Гора је учила пјесника како са бесмртношћу треба зборити' истакао је министар Бошковић.

На Чеву је посебна почаст одата капетану Ђуру Драшковићу, чије име носи и једна од касарни Војске Црне Горе. 'Елитни официр са многих попришта, животом плати вјерност отаџбини и положеној заклетви. Капетан Ђуро Драшковић је постао и истина и легенда, истина која нас опомиње да се више никад не понови, а легенда којој се клањамо и чију жртву данас прослављамо, јер се у одбрани државе и круне храбро и истрајно успротиви затирању свега црногорског', истакао је Бошковић и додао да је пут до независности и обнове Црне Горе почео од њихових живота.

А на вјечну кућу капетана црногорске војске Ђура Драшковића вијенац је положио начелник Генералштаба генерал мајор Драгутин Дакић. 

ФОТО: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157715083460188

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране