Manja slova Veća slova RSS
>

NGŠ Dakić razgovarao sa kadetima koji započinju obrazovanje na prestižnim inostranim akademijama

NGŠ Dakić razgovarao sa kadetima koji započinju obrazovanje na prestižnim inostranim akademijama
Datum objave: 28.08.2020 13:04 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Načelnik Generalštaba, general major Dragutin Dakić razgovarao je sa kadetima koji početkom septembra započinju obrazovanje na inostranim vojnim akademijama u Republici Hrvatskoj, Grčkoj, Austriji, Italiji i Sjevernoj Makedoniji. Ove godine selekciju za prestižne akademije prošlo je 24 mladih ljudi, među kojima je pet djevojaka i 19 muškaraca.

Načelnik Generalštaba pozdravio je kadete, poželio sreću u budućem radu i zahvalio što su izabrali jedan od najčasnijih poziva. 'Ne postoji ništa časnije i plemenitije, nego služiti svojoj državi i narodu. Poziv koji ste izabrali naučiće vas da bezrezervno volite svoju državu, da cijenite i poštujete njenu kulturu i tradiciju i sve različitosti koje je krase', istakao je Dakić i dodao da će ih poziv naučiti da budu odani, posvećeni, disciplinovani, odgovorni i istrajni.

On je kazao da današnja, savremena Vojska zahtijeva dobro obučenog i opremljenog vojnika, hrabrog, kakav priliči Vojsci Crne Gore. 'Gradimo Vojsku koja će biti nadahnuta patriotizmom, dobro opremljena, obučena, sposobna da odgovori na sve savremene izazove sa kojima se susreće ne samo Crna Gora, nego cijeli svijet', poručio je Dakić.

Od 24 kadeta koji su izabrani ove godine, dvoje je već započelo obrazovanje u Sjedinjenim državama, jedno u Republici Austriji, dok je selekcija za akademiju u Republici Turskoj u toku. Napominjemo da smo prošle godine na inostrane akademije poslali 10 kadeta, što dovoljno govori o našoj posvećenosti, kao i zainteresovanosti mladih ljudi za taj poziv.

Podsjećamo i da je trenutno na akademijama 33 kadeta, kao i da je od obnove nezavisnosti vojne akademije završilo 87 kadeta.mod