Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ваздухопловство и Морнарица Војске Црне Горе и Војске Словеније јачају сарадњу

Ваздухопловство и Морнарица Војске Црне Горе и Војске Словеније јачају сарадњу
Датум објаве: 09.09.2020 14:04 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић примио је у наступну посјету новоименованог изасланика одбране Републике Словеније на резидентној основи, капетана бојног брода Бориса Гершака.


Разговор је био посвећен наставку јачања билатералне и регионалне сарадње у одбрамбеној области. Бошковић је поручио да је задовољан константним унапрјеђивањем сарадње кроз размјену искустава, вјештина и знања из области одбране, а посебно кроз заједничко учешће у регионалним иницијативама, војним вјежбама и међународним мисијама и операцијама.

'Република Словенија за Црну Гору једна је од кључних савезничких земаља, чија су подршка и помоћ од немјерљивог значаја за развој и напредак црногорске војске', истакао је министар и указао и на значај прикључења осталих земаља Западног Балкана НАТО-у, као најбољој гаранцији мира и стабилности у овом дијелу Европе. 

Бошковић је информисао саговорника о стратешким плановима развоја Министарства одбране Црне Горе, актуелној међународној и сарадњи са НАТО структурама, доприносу Црне Горе колективном систему безбједности, као и развоју људских ресурса у црногорским одбрамбеним структурама. Гершак је истакао значај континуираног дијалога двије земље, одличне сарадње и пријатељства у политичком и одбрамбеном оквиру, што само може да допринесе региону у цјелини. 'Искуство Црне Горе, улазак у НАТО и одлична позиција на путу ка ЕУ представљају значајан успјех, што је драгоцјено за Југоисточну Европу', казао је Гершак и нагласио да је данашњи сусрет одлична прилика за дефинисање смјерова сарадње и њеног даљег интензивирања.
 
Посебан акценат је ставио на наставак сарадње у оквиру Појачаног истуреног присуства (еФП, енханцед Форwард Пресенце) у Летонији, као и на даље унапрјеђивање сарадње између ваздухопловстава и морнарица двије земље. 

Гершак се састао и са начелником Генералштаба Војске Црне Горе, генерал мајором Драгутином Дакићем. Сагласни су да двије земље имају сјајну војну сарадњу, са надом да ће се она даље унапрјеђивати.

мод