Manja slova Veća slova RSS
>

Vazduhoplovstvo i Mornarica Vojske Crne Gore i Vojske Slovenije jačaju saradnju

Vazduhoplovstvo i Mornarica Vojske Crne Gore i Vojske Slovenije jačaju saradnju
Datum objave: 09.09.2020 14:04 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog izaslanika odbrane Republike Slovenije na rezidentnoj osnovi, kapetana bojnog broda Borisa Geršaka.


Razgovor je bio posvećen nastavku jačanja bilateralne i regionalne saradnje u odbrambenoj oblasti. Bošković je poručio da je zadovoljan konstantnim unaprjeđivanjem saradnje kroz razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane, a posebno kroz zajedničko učešće u regionalnim inicijativama, vojnim vježbama i međunarodnim misijama i operacijama.

'Republika Slovenija za Crnu Goru jedna je od ključnih savezničkih zemalja, čija su podrška i pomoć od nemjerljivog značaja za razvoj i napredak crnogorske vojske', istakao je ministar i ukazao i na značaj priključenja ostalih zemalja Zapadnog Balkana NATO-u, kao najboljoj garanciji mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. 

Bošković je informisao sagovornika o strateškim planovima razvoja Ministarstva odbrane Crne Gore, aktuelnoj međunarodnoj i saradnji sa NATO strukturama, doprinosu Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, kao i razvoju ljudskih resursa u crnogorskim odbrambenim strukturama. Geršak je istakao značaj kontinuiranog dijaloga dvije zemlje, odlične saradnje i prijateljstva u političkom i odbrambenom okviru, što samo može da doprinese regionu u cjelini. 'Iskustvo Crne Gore, ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU predstavljaju značajan uspjeh, što je dragocjeno za Jugoistočnu Evropu', kazao je Geršak i naglasio da je današnji susret odlična prilika za definisanje smjerova saradnje i njenog daljeg intenziviranja.
 
Poseban akcenat je stavio na nastavak saradnje u okviru Pojačanog isturenog prisustva (eFP, enhanced Forward Presence) u Letoniji, kao i na dalje unaprjeđivanje saradnje između vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje. 

Geršak se sastao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, general majorom Dragutinom Dakićem. Saglasni su da dvije zemlje imaju sjajnu vojnu saradnju, sa nadom da će se ona dalje unaprjeđivati.

mod