Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ВЦГ завршила учешће у мисији 'Одлучна подршка' у Авганистану

ВЦГ завршила учешће у мисији
Датум објаве: 16.09.2020 15:53 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Припадници XИИ контингента Војске Црне Горе вратили су се из мисије “Одлучна подршка” у Авганистану. Повратак 30 припадника ВЦГ значи и повлачење трупа из те земље и завршетак учешћа Црне Горе које је почело 2015. године.


Припадници XИИ контингента прошли су све процедуре деконтаминације, за шта је задужена служба хемијско, биолошко, радиолошко, нуклеарне заштите (ХБРНО). Након тога они су смјештени у четрнаестодневни карантин, гдје је организован и општи здравствени преглед.

У оквиру 'ИСАФ' и 'Одлучна подршка', двије најзначајније међународне мисије, у претходних десет година учествовало је преко 550 припадника Војске Црне Горе, што је од изузетног значаја за земљу која је пружала подршку авганистанском народу на путу изградње мира и стабилности.

Начелник Генералштаба ВЦГ, генерал мајор Драгутин Дакић захвалио је свим припадницима и поручио да је поносан, јер су успјешно, професионално и часно изведени сви задаци. 'XИИ контингент, који је и посљедњи у оквиру мисије 'Одлучна подршка' оправдао је створену слику о нашем војнику у међународном окружењу. На томе се вриједно радило, још од 2010. године, када је Црна Гора постала дио “Међународне помоћи снага безбједности” (ИСАФ). Наравно, драгоцјено је и искуство које су добили сви припадници војске који су учествовали у тим мисијама, чиме јачамо цијелу ВЦГ', поручио је Дакић. 
 
У прилог томе говоре и бројне похвале и признања партнерских земаља. Томе треба додати и пријатељски однос с локалним становништвом, којима су војници Црне Горе били увијек на услузи. 

Подсјећамо да у мисији “Одлучна подршка” учествује 38 земаља чланица и њених партнера. Од земаља региона, у њој учествују све чланице НАТО-а и Босна и Херцеговина. 

ФОТО: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс
 
Биро за односе са јавношћу Министарства одбране