Manja slova Veća slova RSS
>

VCG završila učešće u misiji 'Odlučna podrška' u Avganistanu

VCG završila učešće u misiji
Datum objave: 16.09.2020 15:53 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Pripadnici XII kontingenta Vojske Crne Gore vratili su se iz misije “Odlučna podrška” u Avganistanu. Povratak 30 pripadnika VCG znači i povlačenje trupa iz te zemlje i završetak učešća Crne Gore koje je počelo 2015. godine.


Pripadnici XII kontingenta prošli su sve procedure dekontaminacije, za šta je zadužena služba hemijsko, biološko, radiološko, nuklearne zaštite (HBRNO). Nakon toga oni su smješteni u četrnaestodnevni karantin, gdje je organizovan i opšti zdravstveni pregled.

U okviru 'ISAF' i 'Odlučna podrška', dvije najznačajnije međunarodne misije, u prethodnih deset godina učestvovalo je preko 550 pripadnika Vojske Crne Gore, što je od izuzetnog značaja za zemlju koja je pružala podršku avganistanskom narodu na putu izgradnje mira i stabilnosti.

Načelnik Generalštaba VCG, general major Dragutin Dakić zahvalio je svim pripadnicima i poručio da je ponosan, jer su uspješno, profesionalno i časno izvedeni svi zadaci. 'XII kontingent, koji je i posljednji u okviru misije 'Odlučna podrška' opravdao je stvorenu sliku o našem vojniku u međunarodnom okruženju. Na tome se vrijedno radilo, još od 2010. godine, kada je Crna Gora postala dio “Međunarodne pomoći snaga bezbjednosti” (ISAF). Naravno, dragocjeno je i iskustvo koje su dobili svi pripadnici vojske koji su učestvovali u tim misijama, čime jačamo cijelu VCG', poručio je Dakić. 
 
U prilog tome govore i brojne pohvale i priznanja partnerskih zemalja. Tome treba dodati i prijateljski odnos s lokalnim stanovništvom, kojima su vojnici Crne Gore bili uvijek na usluzi. 

Podsjećamo da u misiji “Odlučna podrška” učestvuje 38 zemalja članica i njenih partnera. Od zemalja regiona, u njoj učestvuju sve članice NATO-a i Bosna i Hercegovina. 

FOTO: https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums
 
Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane