Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Дакић учествовао на сједници највишег војног тијела Алијансе

Дакић учествовао на сједници највишег војног тијела Алијансе
Датум објаве: 18.09.2020 18:18 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Начелник Генералштаба Војске Црне Горе, генерал мајор Драгутин Дакић учествовао је на сједници НАТО Војног комитета у формату начелника генералштабова, што је највише војно тијело Алијансе. Комитет начелника генералштабова и овог пута одржао се виртуелно, што је условљено ситуацијом у вези са коронавирусом.


Тако су начелници на сједници разговарали о ЦОВИД 19 кризи, колико она утиче на савезничке могућности, као и о наученим лекцијама у новонасталој ситуацији. Такође, било је ријечи о операцијама, мисијама, противтероризму и другим активностима које НАТО спроводи. 

Током дискусије начелници су говорили и о концепту за одвраћање и одбрану евро-атлантске области и концепту ратовања, који су проистекли из нове НАТО војне стратегије, а што ће омогућити НАТО командантима правовремено реаговање у безбједносно промјењивим окружењима.

Начелницима се обратио генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Војни комитет начелника генералштабова састаје се у циљу дефинисања задатака везаних за НАТО операције и мисије и пружања војних препорука Сјеверноатлантском Савјету (Нортх Атлантиц Цоунцил-НАЦ) везаних за рјешавање глобалних безбједносних изазова. 

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране