Manja slova Veća slova RSS
>

Dakić učestvovao na sjednici najvišeg vojnog tijela Alijanse

Dakić učestvovao na sjednici najvišeg vojnog tijela Alijanse
Datum objave: 18.09.2020 18:18 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general major Dragutin Dakić učestvovao je na sjednici NATO Vojnog komiteta u formatu načelnika generalštabova, što je najviše vojno tijelo Alijanse. Komitet načelnika generalštabova i ovog puta održao se virtuelno, što je uslovljeno situacijom u vezi sa koronavirusom.


Tako su načelnici na sjednici razgovarali o COVID 19 krizi, koliko ona utiče na savezničke mogućnosti, kao i o naučenim lekcijama u novonastaloj situaciji. Takođe, bilo je riječi o operacijama, misijama, protivterorizmu i drugim aktivnostima koje NATO sprovodi. 

Tokom diskusije načelnici su govorili i o konceptu za odvraćanje i odbranu evro-atlantske oblasti i konceptu ratovanja, koji su proistekli iz nove NATO vojne strategije, a što će omogućiti NATO komandantima pravovremeno reagovanje u bezbjednosno promjenjivim okruženjima.

Načelnicima se obratio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Vojni komitet načelnika generalštabova sastaje se u cilju definisanja zadataka vezanih za NATO operacije i misije i pružanja vojnih preporuka Sjevernoatlantskom Savjetu (North Atlantic Council-NAC) vezanih za rješavanje globalnih bezbjednosnih izazova. 

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane