Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Именовање изасланика одбране Хрватске у Црној Гори потврда блискости двије земље

Именовање изасланика одбране Хрватске у Црној Гори потврда блискости двије земље
Датум објаве: 23.09.2020 12:30 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Новоименовани изасланик одбране Републике Хрватске, на нерезидентној основи, бригадир Давор Копањи, боравио је у наступној посјети Министарству одбране Црне Горе. Том приликом, у одвојеним сусретима, састао се са министром одбране Предрагом Бошковићем, генералним директором Директората за политику и планирање одбране, генерал мајором Рајком Пешићем, као и начелником Генералштаба Војске Црне Горе, генерал мајором Драгутином Дакићем.


Министар Бошковић је изразио задовољство поводом наступне посјете новоименованог аташеа Хрватске, бригадира Давора Копањија, уз очекивање да ће његово ангажовање допринијети даљем унапрјеђењу сарадње у области одбране двије пријатељске земље које његују одличне билатералне односе. Бошковић је истакао значај сарадње у области образовања кадета и усавршавања професионалних војних лица у Републици Хрватској, као и заједничко учешће у мисији 'Ресолуте Суппорт' у Авганистану, које је недавно окончано повратком XИИ контингента хрватске и црногорске војске у матичне земље. Министар је указао на немјерљив допринос очувању и изградњи мира у тој земљи, као и значај мисије за све земље учеснице у контексту јачања способности, квалитета и спремности припадника њихових оружаних снага и додао да очекује да ће квалитетна сарадња у том дијелу бити настављена и у будућем периоду. У домену регионалне сарадње, Бошковић је истакао конструктивну улогу савезништва у оквиру НАТО уз очигледан допринос евроатлантских интеграција дугорочној стабилности Западног Балкана, те нагласио очекивање ће Црна Гора наставити да одлучно спроводи обавезе како би у скоријој будућности постала чланица Европске уније.

Успјешан рад на новој дужности бригадиру Копањију пожелио је генерал мајор Рајко Пешић и захвалио се саговорнику на снажној и континуираној подршци Црној Гори. Он је истакао да наша земља уважава напоре Хрватске да политику проширења, за вријеме предсједавања Савјетом ЕУ током прве половине године, одржи високо на агенди упркос пандемији изазваној вирусом ЦОВИД-19. Генерал мајор Пешић се захвалио на помоћи коју је Хрватска упутила Црној Гори у борби против негативних посљедица изазваних пандемијом и поручио да су јединство и солидарност највећа вриједност европског и евроатлантског пута који за нас нема алтернативу. Пешић је додао да је значајна досадашња билатерална сарадња у домену одбране, те да се очекује њено даље унапрјеђивање, са посебним фокусом на модернизацију оружаних снага. 

мод

Бригадир Копањи се захвалио на указаном гостопримству изражавајући задовољство пријатељским и отвореним односима између двије државе који су додатно оснажени савезништвом у оквиру НАТО, али и чврсто повезани сарадњом и заједничким настојањем да креирамо стабилнији, безбједнији и просперитетнији регион. Копањи је нагласио да његово именовање на функцију изасланика одбране у Црној Гори представља додатан подстрек будућој одбрамбеној билатералној сарадњи, као и својеврсно признање успјешности свеобухватних пријатељских односа у региону. Упутио је честитке поводом досадашњег напретка Црне Горе на европском путу, при чему је истакао снажну подршку Хрватске црногорском интеграционом процесу. Нагласио је спремност за даље унапрјеђење односа, те сарадње по питањима од обостраног интереса.

Током наступне посјете изасланик Копањи се састао и са начелником Генералштаба Војске Црне Горе, генерал-мајором Драгутином Дакићем. Они су се осврнули на богату сарадњу по питању школовања на свим нивоима, регионалну иницијативу А5, као и сарадњу у мисијама, а посебно на недавно завршену у Авганистану, која је на свим међународнима адресама истакнута као примјер. 

мод

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране