Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црна Гора и Украјина јачају сарадњу у домену одбране

Црна Гора и Украјина јачају сарадњу у домену одбране
Датум објаве: 24.09.2020 14:21 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, генерал мајор Рајко Пешић, примио је у наступну посјету новоименованог изасланика одбране Украјине на нерезидентној основи, пуковника Дмитра Малика.


Пешић је, указујући на досадашњу сарадњу двије земље у домену одбране, казао да је Министарство одбране спремно да настави њено продубљивање у оквиру потенцијалних пројеката од обостраног значаја. У складу са актуелним изазовима проузрокованим пандемијом вируса ЦОВИД-19, Пешић је указао и на свеобухватну улогу оружаних снага у циљу сузбијања непредвидљивих изазова по становништво, као и нужност тјешње сарадње са савезничким и партнерским земљама у циљу превазилажења негативних посљедица. 
 
Пуковник Малик је том приликом честитао Црној Гори на изузетним резултатима у спровођењу реформи и унапређењу система одбране, као и за успјешан процес европских интеграција, наглашавајући да ће његова земља користити црногорска искуства као узор за своје евроатлантске аспирације. Он је поручио да експертиза и богата искуства наше државе из процеса приступања НАТО и ЕУ у великој мјери могу помоћи Украјини при испуњавању спољно-политичких циљева. 

Саговорници су се упознали са стратешким плановима развоја министарстава одбране двије земље, актуелном међународном сарадњом на пољу одбране, као и доприносима Црне Горе и Украјине колективном систему безбједности кроз учешће у међународним мисијама и операцијама. 

Малик се током посјете Министарству одбране састао и са в.д. замјеником начелника Генералштаба Војске Црне Горе, пуковником Александром Пантовићем.

мод

Пантовић је истакао важност учешћа припадника ВЦГ у међународним мисијама и операцијама, што је потврда посвећености регионалној стабилности, као и глобалном миру и безбједности. Такође, он је информисао саговорника о процесу модернизације које су Министарство одбране и ВЦГ спровели у протеклом периоду, унапређујући одбрамбене способности и стварајући услове за пуни допринос колективном систему безбједности. Пуковник Малик је похвалио свеобухватне реформе које је Црна Гора спровела унапређујући национални одбрамбени систем, што препоручује нашу државу, не само као регионалног лидера у домену интеграција, већ и квалитетног партнера. Саговорници су закључили да вјерују да ће два министарства у скоријем периоду идентификовати области од значаја, како би се унаприједила свеобухватна билатерална сарадња на пољу одбране.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране