Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Генерал мајор Пешић на састанку НАТО политичких директора

Генерал мајор Пешић на састанку НАТО политичких директора
Датум објаве: 24.09.2020 17:07 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране генерал мајор Рајко Пешић учествовао је на састанку НАТО политичких директора, који је одржан путем видео конференције, којом је предсједавао замјеник генералног секретара НАТО Мирчеа Геоана.


У сусрет предстојећем састанку министара одбране чланица НАТО, политички директори су разговарали о напретку који су државе оствариле на плану спровођења кључних политика Алијансе, у циљу даљег унапређења кохезије унутар Савеза. Узимајући у обзир активности које се реализују на плану јачања система колективне одбране и свеукупне отпорности, политички директори су изразили задовољство степеном остварене адаптације Алијансе савременим безбједносним изазовима и пријетњама. Наглашено је да је у протеклом периоду постигнут напредак и на плану унапређења процеса доношења одлука у случају евентуалних криза, како би Алијанса могла брзо и ефикасно да пружи адекватан одговор на савремене изазове са којима се суочава. 

Пешић је казао да су уједињени напори земаља чланица, међусобна солидарност, као и јака трансатлантска веза суштина успјеха и кредибилитета Алијансе. У том контексту, истакао је да ће Црна Гора наставити да спроводи политике Савеза и на тај начин доприносити ефикасности и успјешном спровођењу активности, у циљу јачања колективне одбране. Такође, он је истакао да, кроз ангажовање припадника у оквиру међународних мисија и операција, наша земља јасно показује посвећеност савезничким напорима усмјерених ка унапређењу свеукупне безбједносне ситуације.
Током састанка још једном је потврђено да се, поред унапређења спремности и обучености снага, мора наставити и рад на јачању политичке димензије НАТО. Зато се истиче да је потребно додатно унаприједити међусобну сарадњу и интензивирати процес консултација међу савезницама. Такође, наглашена је важност свеобухватног приступа комплексним безбједносним изазовима што подразумијева и јачу повезаност свих релевантних међународних актера. 

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране