Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Генерал Пешић на састанку у оквиру пројекта за спрјечавање ширења оружја масовног уништења

Генерал Пешић на састанку у оквиру пројекта за спрјечавање ширења оружја масовног уништења
Датум објаве: 25.09.2020 11:06 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране генерал-мајор Рајко Пешић учетвовао је на Дану вишег руководства, у оквиру пројекта за спрјечавање ширења оружја за масовно уништење („Ц-WМД Друга фаза – стратешки концепт“), а у организацији Центра за безбједносну сарадњу (РАЦВИАЦ).

На састаку је оцијењено да је прва фаза Ц-WМД мреже постигла изузетан успјех, с обзиром да је девет земаља развило свеобухватан национални оквир за борбу против пролиферације оружја за масовно уништење. Представљена су четири регионална пројекта Ц-WМД мреже: преглед пролиферационих ризика, сигурност у домену ширења биолошког наоружања, програм контроле робе двоструке намјене и нових технологија и процјена настајућих трендова.

Генерал Пешић је, у својству предсједавајућег Мултинационалном савјетодавном групом (МАГ) РАЦВИАЦ-а, истакао значај оваквих иницијатива и пројеката, додајући да оне окупљају не само земље Југоисточне Европе, већ бројне међународне субјекте широм свијета, који подржавају јачање дијалога и безбједносне сарадње у овом дијелу Европе.


мод

Представници РАЦВИАЦ-а поздравили су посвећност Црне Горе јачању контра-пролиферационог система и истакли да је однос Црне Горе одличан примјер оног што се жели постићи у оквиру Ц-WМД мреже, додајући да је Црна Гора један од лидера у пројекту који се односи на робе двоструке намјене и нове технологије.

Генерал Пешић је потврдио стратешко опредјељење Црне Горе да даље унапређује законодавни и административни оквир у овој области и исказао увјерење да ћемо заједничким напорима наставити да подржавамо фундаменталне циљеве РАЦВИАЦ-а, те унапрјеђујемо регионалну сарадњу која је данас пресудна за одржавање стабилности и просперитета нашег региона.
Састанак је одржан он-лине, имајући у виду епидемиолошку ситуацију.


Биро за односе са јавношћу Министарства одбране