Manja slova Veća slova RSS
>

General Pešić na sastanku u okviru projekta za sprječavanje širenja oružja masovnog uništenja

General Pešić na sastanku u okviru projekta za sprječavanje širenja oružja masovnog uništenja
Datum objave: 25.09.2020 11:06 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane general-major Rajko Pešić učetvovao je na Danu višeg rukovodstva, u okviru projekta za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje („C-WMD Druga faza – strateški koncept“), a u organizaciji Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC).

Na sastaku je ocijenjeno da je prva faza C-WMD mreže postigla izuzetan uspjeh, s obzirom da je devet zemalja razvilo sveobuhvatan nacionalni okvir za borbu protiv proliferacije oružja za masovno uništenje. Predstavljena su četiri regionalna projekta C-WMD mreže: pregled proliferacionih rizika, sigurnost u domenu širenja biološkog naoružanja, program kontrole robe dvostruke namjene i novih tehnologija i procjena nastajućih trendova.

General Pešić je, u svojstvu predsjedavajućeg Multinacionalnom savjetodavnom grupom (MAG) RACVIAC-a, istakao značaj ovakvih inicijativa i projekata, dodajući da one okupljaju ne samo zemlje Jugoistočne Evrope, već brojne međunarodne subjekte širom svijeta, koji podržavaju jačanje dijaloga i bezbjednosne saradnje u ovom dijelu Evrope.


mod

Predstavnici RACVIAC-a pozdravili su posvećnost Crne Gore jačanju kontra-proliferacionog sistema i istakli da je odnos Crne Gore odličan primjer onog što se želi postići u okviru C-WMD mreže, dodajući da je Crna Gora jedan od lidera u projektu koji se odnosi na robe dvostruke namjene i nove tehnologije.

General Pešić je potvrdio strateško opredjeljenje Crne Gore da dalje unapređuje zakonodavni i administrativni okvir u ovoj oblasti i iskazao uvjerenje da ćemo zajedničkim naporima nastaviti da podržavamo fundamentalne ciljeve RACVIAC-a, te unaprjeđujemo regionalnu saradnju koja je danas presudna za održavanje stabilnosti i prosperiteta našeg regiona.
Sastanak je održan on-line, imajući u vidu epidemiološku situaciju.


Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane