Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Деманти команданта Морнарице, капетана фрегате Горана Ђурковића

Деманти команданта Морнарице, капетана фрегате Горана Ђурковића
Датум објаве: 26.09.2020 10:21 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Ја, капетан фрегате Горан Ђурковић, однедавно командант Морнарице Војске Црне Горе (МВЦГ) дужан сам да се обратим јавности због низа неистина које су објављене у тексту такозваног новинара, Синише Луковића. Нажалост, долазим у ситуацију да се бавим и оваквим стварима, међутим ситуација је таква јер је ријеч о особи која је изнијела лажне и злонамјерне информације, којима покушава да уништи животе људи који часно обављају свој посао.


У тексту који је данас објављен у НД Вијести, прије свега, нетачно је да сам на разговор позвао једног од двојице подофицира, који су недавно враћени на своје дужности у Бару и Тивту. Једина истина је да је он тражио службени разговор са мном, преко свог команданта, што сам наравно прихватио, јер је то моја дужност. О чему смо разговарали, позивам аутора срамног текста да провјери код дотичног подофицира, чији идентитет не жели да открије, а не код његовог брата. 
 
Како се представља за новинара који апсолутно познаје ову тематику, некада чак и више од свих који раде у систему, желим да га обавијестим да није тачно да МВЦГ има три санитетска подофицира. Имамо их пет, од којих је један упућен на Војно медицински центар (ВМЦ) на испомоћ, а други на рад од куће, све са намјером да се не наруши санитетско обезбјеђење јединица МВЦГ, који су тада обезбјеђивали карантине на приморју. 

Важно је истаћи да то што наведени, неименовани припадници ВЦГ са којима аутор пише тендециозне и малициозне текстове са намјером урушавања система, сматрају да не смију бити у статусу прекоманде, приременог упућивања и слично, довољно говори о њиховој професионалности. Додао бих и то да нико у МВЦГ још увијек нема приступ новом кадровском информационом систему (КАИС), јер није инсталиран, што би аутор свега овога морао да зна када се са сигурнишћу позива на ‘компетентне’ изворе. 

А професионалност аутора текста се јасно и често изражава на друштвеним мрежама, о чему су ме поједини обавјештавали, гдје се биљеже срамне квалификације упућене мени, које није примјерено наводити. Такав рјечник не чини достојанственог човјека и новинара, који би по сили природе требало да је коректив у друштву.

На крају желим да изразим протест против оваквог, континуираног блаћења Војске Црне Горе и њених припадника, који своју дужност обављају часно, поносно и професионално. Као официр и командант остајем при ставу да војницима није мјесто у политици, као ни да им није било мјесто на политичко протестим литијама, које су као такве данас и потврђене. Нико нема право да буде инфериоран по питању било какве припрадности. Међу мојим колегама и браћом по униформи има припадника муслиманске и католичке вјероисповијести, који имају иста права као и православни. Ово што сам навео је управо нешто на шта сам указивао на информисањима војничког колектива, при чему ћу увијек и стајати.


Капетан фрегате Горан Ђурковић
Командант Морнарице Војске Црне Горе