Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Поводом Дана Војске Црне Горе положен вијенац на Туђемилима

Поводом Дана Војске Црне Горе положен вијенац на Туђемилима
Датум објаве: 07.10.2020 13:47 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


модМинистар одбране Предраг Бошковић, предсједник Општине Бар Душан Раичевић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе генерал мајор Драгутин Дакић поводом 7. октобра, Дана Војске Црне Горе положили су вијенац на споменик на Туђемилима.

Том приликом, министар Бошковић честитао је Дан Војске Црне Горе и казао да је то датум који је уткан у црногорску историју, али и посебан јер баштини хиљадугодишњу традицију Црне Горе и наше војске. “Црна Гора је у својој историји имала доста датума, али овај свједочи о томе да је Црна Гора постојала и да ће вјечно постојати. Оно што желим с поносом истаћи јесте да овај датум славимо као институција са највећим повјерењем у држави, институција која је увијек на услузи грађанима. То је оно што смо радили, што нам је био циљ, да у времену савремених изазова Војска буде прва која ће прискочити у невољи грађанима Црне Горе”, казао је Бошковић и подсјетио да се Црна Гора кроз историју дичила својом војском. ''Данашња Црна Гора је млада европска држава, али је прије свега држава која баштини оне вриједности које су уткане и у самој повељи Сјеверноатлантског савеза, а ВЦГ томе је дала немјерљив допринос. Сигуран да ће тако наставити и у наредном периоду. Војска ће тек имати шта да покаже када је у питању однос са грађанима Црне Горе“, истакао је Бошковић.

Говорећи о модернизацији, министар Бошковић је казао да се радило доста, обзиром да се дуго није улагало у Војску, као и да је у мандату ове Владе преко 120 милиона уложено у њену обнову. Нагласио је да је једнако поносан на оно што је урађено када је у питању сама Војска, њена профилација и дефинисање укупне хијерархије војске по угледу на најсавременије оружане снаге НАТО. „Сам податак да смо просјечну старост војске смањили са 43 на испод 36 година, говори колико смо подмладили војни кадар и колико је било интересовање за војни позив. Само крајем септембра је преко 200 младих људи ушло у систем војске и та традиција треба да се настави“, рекао је Бошковић.

 

Министар се захвалио предсједнику општине Бар и грађанима Бара на ономе што су урадили како би сарадња са војском била квалитетна, као и на инвестирању у споменик који, како је казао, има изглед какав заслужују јунаци са Туђемила и црногорска војска.

Предсједник општине Бар Раичевић честитао је министру Бошковићу, генералу Дакићу и свим припадницима Војске Црне Горе 7. окобар Дан Војске. Он је казао да управо на том мјесту у Бару традиционално се обиљежава један значајан историјски датум, на мјесту гдје су изграђени темељи савремене Црне Горе кроз истоијску вертикалу Дукља, Зета и савремена Црна Гора, а гдје почивају и темељи савременог града Бара.

''Управо на тим историјским чињеницама ми данас можемо да констатујемо да 7. октобра када прослављамо Дан Војске Црне Горе, можемо са поносом да истакнемо да је данашња Војска савремена, модерна, спремна да одговори свим изазовима и прије свега да очува темељне вриједности наше државе које се базирају на антифашистичкој борби и борби за слободу, како и пише на овом споменику, који је управо изграђен у славу славне Туђемилске битке'', поручио је Раичевић. Он се захвалио на сјајној сарадњи са Војском Црне Горе, која се током ове године, прије свега, огледала у заједничком дјеловању у ситуацијама када смо по први пут сусрели са пандемијом ЦОВИД19.

Овај празник се од обнове независности Црне Горе 2006. године прославља на дан када се у Туђемилима надомак Бара, 1042. године, одиграла битка у којој је храбра војска кнеза Војислава, нанијела тежак пораз византијској војсци. Тим тријумфом Дукља је одбранила независност својих територија од Византије.

Први пут празник се обиљежава на овакав начин, због поштовања мјера Националног координационог тијела за заразне болести.

www.флицкр.цом/пхотос/владацг/