Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Пријатељски и савезнички односи Црне Горе и Републике Пољске окосница за даље јачање сарадње у домену одбране

Пријатељски и савезнички односи Црне Горе и Републике Пољске окосница за даље јачање сарадње у домену одбране
Датум објаве: 08.10.2020 14:54 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић састао се са амбасадором Републике Пољске у Црној Гори, Њ.Е. Артуром Дмоховским. Током разговора Бошковић је истакао посвећеност Министарства одбране наставку јачања одбрамбених капацитета Црне Горе у складу са националним и приоритетима НАТО агенде. Он је изразио и спремност наше државе да настави да пружа пуну подршку даљем утемељењу стабилности Западног Балкана, уз конкретне доприносе колективном систему безбједности.

Говорећи о модернизацији капацитета Војске Црне Горе, министар је поручио да је то један од приоритетних циљева Министарства одбране, што је  својеврстан показатељ наше привржености константном поспјешивању националног одбрамбеног система. Он је указао и на значајну сарадњу двије земље у области одбране и нагласио да је у претходном периоду Министарство одбране континуирано радило на унапрјеђењу одбрамбене сарадње Црне Горе са савезничким и партнерским земљама. Додатно, Бошковић је поручио да очекује јачање односа двије земље, у оквиру конкретних билатералних пројеката, те да ће се на тај начин наставити квалитетна промоција међусобног разумијевања и пријатељства два народа. Такође, током састанка разговарало се о могућностима учешћа припадника ВЦГ у НАТО-вој активности ојачаног присуства у Пољској. 

Амбасадор Дмоховски је истакао да наша земља представља добар примјер у региону када су у питању европске и евроатлантске интеграције и да свеобухватне реформе које је Црна Гора спровела у циљу јачања система одбране, карактеришу нашу државу као квалитетног и кредибилног савезника. Дмоховски је истакао важност јачања билатералне сарадње двије земље и нагласио да ће Република Пољска дати свој пуни допринос њеном унапрјеђењу и у будућем периоду.

Саговорници су изразили наду да ће Црна Гора наставити трасирање европског и евроатлантског пута. Они су сагласни и да актуелна пандемија изазвана вирусом ЦОВИД-19 представља својеврстан глобални изазов, али и прилику за додатно утемељење повјерења и зато истакли важност да

љег унапређења свеобухватне билатералне сарадње двије земље. 

мод