Manja slova Veća slova RSS
>

Na vojnom aerodromu „Knjaz Danilo“ predstavljen avion Embraer Super Tucano 29

Na vojnom aerodromu „Knjaz Danilo“ predstavljen avion Embraer Super Tucano 29
Datum objave: 09.10.2020 12:24 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa direktorom prodaje za razvoj brazilske kompanije Embraer, Eduardom Nunjesom i direktorom za upravljanje prodajom, Simonon Džonsom, koji su boravili u posjeti Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore. Cilj posjete predstavnika kompanije Embraer bila je prezentacija karakteristika aviona tipa A-29 Super Tucano.


Embraer A-29 Super Tucano avion je brazilske proizvodnje, turboelisni lako jurišni avion koji je razvijen na osnovama Embraera 312 Tucano i u proizvodnji je od 2003. godine. Embraer A-29 Super Tucano pogodan je za osnovnu i naprednu obuku pilota, kao podršku kopnenim snagama, te zaštitu vazdušnog prostora. 

Ministar Bošković informisao je predstavnike kompanije o dosadašnjem procesu modernizacije koje su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore sproveli u proteklom periodu, izdvojivši nabavku tri helikoptera BELL 412 i jednog helikoptera BELL 505, koji su dodatno ojačali i unaprijedili kapacitete i mogućnosti Vazduhoplovstva, a samim tim i pospješili nivo bezbjednosti. Bošković je istakao da je modernizacija vazduhoplovnih snaga prioritet i u narednom periodu i da se nada da će ministarstvo u tome istrajati. On je poručio i da se bi se nabavkom ovakvih letjelica značajno podigle sposobnosti Vojske Crne Gore i zaključio da se nada da će Ministarstvo odbrane ostati posvećeno razvoju sposobnosti Vojske Crne Gore, u cilju daljeg unapređenja njene osnovne misije odbrane, kao i da doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti.

U cilju prezentacije performansi aviona piloti kompanije Embraer i dva pilota Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore učestvovali su u letu aviona na vojnom aerodromu.

FOTO: https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane