Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Пуна подршка Румуније интеграционим процесима Црне Горе

Пуна подршка Румуније интеграционим процесима Црне Горе
Датум објаве: 16.10.2020 14:16 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић састао се са одлазећим амбасадором Румуније у Црној Гори, Фердинандом Нађијем.

Министар Бошковић је изразио задовољство поводом садржајне одбрамбене сарадње које су двије земље оствариле у протеклом периоду и истакао значај подршке коју Румунија у континуитету пружа Министарству одбране и Војсци Црне Горе. Бошковић је посебно истакао да су се искуства Румуније из претприступног периода показала веома корисним и примјенљивим у процесу евроатлантских интеграција Црне Горе. То је, како је казао, допринијело бржем испуњавању обавеза из наше интеграционе агенде у циљу добијања позивнице за чланство у НАТО. Министар је истакао да је управо за вријеме седмогодишњег мандата амбасадора Нађија кроз улогу доајена дипломатског кора то и постигнуто.

Бошковић је нагласио чињеницу да Црна Гора, као пуноправна НАТО чланица, активно доприноси утемељењу стабилности на Западном Балкану, те даје конкретне доприносе колективном систему безбједности. Указујући на снажну посвећеност Министарства одбране константној и квалитетној модернизацији оружаних снага, Бошковић је изразио задовољство што је у посљедњих четири године достигнут завидан ниво интероперабилности Војске Црне Горе. Поyдравио је спремност Румуније да настави са пружањем подршке на испуњавању услова за пуноправно чланство у ЕУ, како политичкој тако и експертској, као и на јасној подршци политици проширења ЕУ на Западни Балкан.

Амбасадор Нађи истакао је чланство Црне Горе у НАТО, као потврду великог напретка наше земље и успјешно спроведених реформи у сектору одбране и другим релевантним областима. Нађи је истакао увјерење да ће билатерална одбрамбена сарадња наставити да се продубљује утврђеном динамиком, те потврдио намјеру Румуније да и у наредном периоду, буде снажан партнер Црној Гори, посебно на пољу европских интеграција.