Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Пандемија ЦОВИД-19 оснажила потребу интензивније сарадње у оквиру А5 иницијативе

Пандемија ЦОВИД-19 оснажила потребу интензивније сарадње у оквиру А5 иницијативе
Датум објаве: 20.10.2020 16:50 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Начелница Дирекције за међународну сарадњу и одбрамбену дипломатију, Жана Шпадијер, учествовала је на онлине састанку политичких директора министарстава одбране држава чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5), који се одржава у оквиру предсједавања Босне и Херцеговине овом одбрамбеном иницијативом.


Шпадијер је истакла да Америчко-јадранска повеља представља значајан форум за промовисање евроатлантских аспирација, као и снажан инструмент јачања регионалне сарадње у домену одбране. Такође, изразила је и посвећеност наставку добросусједске сарадње, те истакла да успјешни интеграциони процеси Западног Балкана ка чланству у ЕУ и НАТО представљају најбољу гаранцију за одржавање дугорочног мира и стабилности како у региону, тако и цијелој Европи. 

мод

Шпадијер је казала да пандемија ЦОВИД-19 и њене посљедице изискују интензивнију међународну сарадњу у оквиру А5 иницијативе. Нагласила је да помоћ коју Сједињене Америчке Државе пружају државама у региону и Европи, потврђују трансатлантско јединство и солидарност, те истакла важност уједињеног дјеловања против свих савремених изазова безбједности, управо кроз заједничке активности у оквиру регионалних иницијатива. 

Током састанка разматрани су актуелни безбједносни и политички изазови изазвани пандемијом ЦОВИД-19, њеним утицајима на регион, као и значају Америчко-јадранске повеље за јачање партнерстава, добросусједских односа и подстицање процеса евроатланских интеграција. 

На састанку је закључено да би приоритет свих држава чланица ове иницијативе требало да буде блиска сарадња, заснована на јачању повјерења и солидарности, а све са циљем очувања мира и стабилности на Западном Балкану. 

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране