Manja slova Veća slova RSS
>

Pandemija COVID-19 osnažila potrebu intenzivnije saradnje u okviru A5 inicijative

Pandemija COVID-19 osnažila potrebu intenzivnije saradnje u okviru A5 inicijative
Datum objave: 20.10.2020 16:50 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju i odbrambenu diplomatiju, Žana Špadijer, učestvovala je na online sastanku političkih direktora ministarstava odbrane država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji se održava u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine ovom odbrambenom inicijativom.


Špadijer je istakla da Američko-jadranska povelja predstavlja značajan forum za promovisanje evroatlantskih aspiracija, kao i snažan instrument jačanja regionalne saradnje u domenu odbrane. Takođe, izrazila je i posvećenost nastavku dobrosusjedske saradnje, te istakla da uspješni integracioni procesi Zapadnog Balkana ka članstvu u EU i NATO predstavljaju najbolju garanciju za održavanje dugoročnog mira i stabilnosti kako u regionu, tako i cijeloj Evropi. 

mod

Špadijer je kazala da pandemija COVID-19 i njene posljedice iziskuju intenzivniju međunarodnu saradnju u okviru A5 inicijative. Naglasila je da pomoć koju Sjedinjene Američke Države pružaju državama u regionu i Evropi, potvrđuju transatlantsko jedinstvo i solidarnost, te istakla važnost ujedinjenog djelovanja protiv svih savremenih izazova bezbjednosti, upravo kroz zajedničke aktivnosti u okviru regionalnih inicijativa. 

Tokom sastanka razmatrani su aktuelni bezbjednosni i politički izazovi izazvani pandemijom COVID-19, njenim uticajima na region, kao i značaju Američko-jadranske povelje za jačanje partnerstava, dobrosusjedskih odnosa i podsticanje procesa evroatlanskih integracija. 

Na sastanku je zaključeno da bi prioritet svih država članica ove inicijative trebalo da bude bliska saradnja, zasnovana na jačanju povjerenja i solidarnosti, a sve sa ciljem očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane