Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Успјешно једногодишње пресједавање РАЦВИАЦ-ом

Успјешно једногодишње пресједавање РАЦВИАЦ-ом
Датум објаве: 20.10.2020 14:30 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране генерал-мајор Рајко Пешић учествовао је на 44. састанку Мултинационалне савјетодавне групе (МАГ) Центра за безбједносну сарадњу (РАЦВИАЦ) који се одржао у Ракитју, Република Хрватска.


мод

Пешић се захвалио на одличној сарадњи у периоду његовог једногодишњег предсједавања Мултинациналном савјетодавном групом – руководним тијелом ове јединствене регионалне организације која доприноси безбједности и стабилности региона, кроз јачање добросусједске сарадње и проналажање модалитета заједничког одговора на савремене безбједносне изазове.

„Захваљујуц́и посвећеном заједничком раду чланова, придружених чланица, посматрача и међународних партнера, РАЦВИАЦ већ двије деценије успјешно доприноси јачању и развоју сарадње у области безбједности у Југоисточној Европи, заснованих на узајамном повјерењу и међусобном разумијевању”, истакао је Пешић. 

У свијетлу обиљежавања двадесет година од оснивања РАЦВИАЦ-а, а подсјећајући на визију коју су оснивачи РАЦВИАЦ-а имали када су 2000. године препознали важност удруживања потенцијала и капацитета за унапрјеђење механизама за контролу наоружања у земљама Југоисточне Европе, Пешић је нагласио значај тог угледног регионалног центра који окупља не само земље југоисточне Европе већ и бројне међународне организације. 

На састанку су између осталог разматрани периодични извјештај за 2020. годину, програм и буџет РАЦВИАЦ-а, нова стратегија РАЦВИАЦ-а за период 2021-2026, персонална питања и именовање новог предсједавајућег МАГ-а. 
 
На основу претходног договора чланица, Црна Гора је завршила једногодишње предсједавање МАГ-ом, а у наредном једногодишњем периоду предсједавајући ће бити представник Р. Сјеверне Македоније. Пешић је пожелио успјех у будућем раду сјеверномакедонском колеги и исказао увјерење да ће сарадња бити успјешно настављена у духу заједништва и просперитета.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране