Manja slova Veća slova RSS
>

Uspješno jednogodišnje presjedavanje RACVIAC-om

Uspješno jednogodišnje presjedavanje RACVIAC-om
Datum objave: 20.10.2020 14:30 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane general-major Rajko Pešić učestvovao je na 44. sastanku Multinacionalne savjetodavne grupe (MAG) Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) koji se održao u Rakitju, Republika Hrvatska.


mod

Pešić se zahvalio na odličnoj saradnji u periodu njegovog jednogodišnjeg predsjedavanja Multinacinalnom savjetodavnom grupom – rukovodnim tijelom ove jedinstvene regionalne organizacije koja doprinosi bezbjednosti i stabilnosti regiona, kroz jačanje dobrosusjedske saradnje i pronalažanje modaliteta zajedničkog odgovora na savremene bezbjednosne izazove.

„Zahvaljujući posvećenom zajedničkom radu članova, pridruženih članica, posmatrača i međunarodnih partnera, RACVIAC već dvije decenije uspješno doprinosi jačanju i razvoju saradnje u oblasti bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi, zasnovanih na uzajamnom povjerenju i međusobnom razumijevanju”, istakao je Pešić. 

U svijetlu obilježavanja dvadeset godina od osnivanja RACVIAC-a, a podsjećajući na viziju koju su osnivači RACVIAC-a imali kada su 2000. godine prepoznali važnost udruživanja potencijala i kapaciteta za unaprjeđenje mehanizama za kontrolu naoružanja u zemljama Jugoistočne Evrope, Pešić je naglasio značaj tog uglednog regionalnog centra koji okuplja ne samo zemlje jugoistočne Evrope već i brojne međunarodne organizacije. 

Na sastanku su između ostalog razmatrani periodični izvještaj za 2020. godinu, program i budžet RACVIAC-a, nova strategija RACVIAC-a za period 2021-2026, personalna pitanja i imenovanje novog predsjedavajućeg MAG-a. 
 
Na osnovu prethodnog dogovora članica, Crna Gora je završila jednogodišnje predsjedavanje MAG-om, a u narednom jednogodišnjem periodu predsjedavajući će biti predstavnik R. Sjeverne Makedonije. Pešić je poželio uspjeh u budućem radu sjevernomakedonskom kolegi i iskazao uvjerenje da će saradnja biti uspješno nastavljena u duhu zajedništva i prosperiteta.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane