Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Бошковић на састанку Сјевероатлантског савјета

Министар Бошковић на састанку Сјевероатлантског савјета
Датум објаве: 22.10.2020 16:19 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић учествује на дводневном састанку Сјевероатлантског савјета у формату министара одбране који се одржава путем видео конференције. Састанком предсједава генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.


Министри су констатовали да је криза изазвана пандемијом ЦОВИД-19 показала да је НАТО флексибилан и спреман да, без обзира на околности, спроведе све планиране активности и очува кредибилитет укупне политике одвраћања и одбране. Такође, констатовано је да процес међусобних консултација није доведен у питање и да су савезници, упркос изазовима, успјели да очувају несметано доношење одлука на нивоу Савеза. На тај начин је осигурано спровођење свих планираних активности и имплементација договорених мјера, а у циљу очувања стабилности евроатлантског подручја. Континуитет у процесу имплементације усвојених политика представља најбољу потврду заједничких напора и настојања савезница да Алијанса остане способна да се прилагоди непредвидивим кретањима на глобалном плану. Управо су ови напори допринијели подизању степена спремности снага и даљем унапређењу савезничких капацитета и способности.

Министри су изразили задовољство укупном динамиком у спровођењу мјера за јачање дјеловања у оквиру одвраћања и одбране, чему ће у наредном периоду додатно допринијети недавно усвојени војно стратегијски концепт, који ће прецизно дефинисати приступ Алијансе постојећим и новим безбједносним изазовима. 

Током састанка наглашена је и важност јачања отпорности, како на нивоу Алијансе, тако и на националном, како би се унаприједила способност пружања адекватног и благовременог одговора на широк спректар безбједносних изазова. Истакнуто је да се у предстојећем периоду мора ставити акценат управо на оне активности које ће омогућити даље јачање Алијансе на политичком и војном плану, што ће допринијети успјешној адаптацији промјенама на глобалном нивоу и омогућити очување вриједности на којима почива НАТО.

Министар Бошковић је казао да Црна Гора и у условима узрокованим пандемијом наставља да реализује кључне задатаке са НАТО агенде и, са позиције поузадног савезника, унапређује своје спосбности како би остала релевантан фактор у савременом безбједносном окружењу. Министар је, такође, истакао важност сталног прилагођавања НАТО комплексним безбједносним изазовима, што захтијева и одређени степен флексибилности Алијансе, узимајући у обзир динамику кретања на глобалном плану. Говорећи о важности заједништва и солидарности савезница, министар је казао да наша земља одлучно приступа испуњавању одлука са Самита у Велсу као би до 2024. године достигли потребан ниво издвајања за одбрану. Такође, Бошковић је истакао да је неопходно интензивирати сарадњу, како међу савезницама, тако и кључним међународним организацијама, у циљу дефинисања механизама за јачање отпорности и пружања адекватног одговора на савремене безбједносне пријетње и изазове. 

Министар је искористио прилику да изрази захвалност за најављену донацију НАТО Црној Гори у виду медицинске опреме, а у циљу ублажавања посљедица изазване ЦОВИД-19, што је још један показатељ савезничке солидарности.