Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković na NATO sastanku: Nadam se da će Crna Gora ostati posvećena evroatlanstkim principima

Bošković na NATO sastanku: Nadam se da će Crna Gora ostati posvećena evroatlanstkim principima
Datum objave: 23.10.2020 17:21 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, ministri odbrane 30 zemalja konstatovali su da je NATO pokazao da ostaje relevantan akter na globalnom planu, o čemu svjedoči napredak ostvaren na planu jačanja spremnosti snaga, kao i zavidan nivo sposobnosti Alijanse da se prilagodi tokovima izmijenjenog bezbjednosnog okruženja. Uzimajući u obzir posvećenost Alijanse zaštiti teritorije i stanovništva, istaknut je značaj preventivnog djelovanja na potencijalne izazove sa teritorija van granica NATO.


mod

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković kazao je da projektovanje stabilnosti predstavlja važan segment koji doprinosi očuvanju globalne bezbjednosti. Naglasio je da je potrebno i u predstojećem periodu raditi na izgradnji kapaciteta i unapređenju saradnje sa partnerima u cilju suzbijanja prijetnji van granica Alijanse, čime se ujedno jača i cjelokupna bezbjednost NATO. „Crna Gora kao pouzdan partner NATO dala je svoj doprinos u samoj borbi protiv pandemije COVID19, ali i unutar Crne Gore i kroz misije i operacije u kojima je učestvovala u prethodnom periodu, kao neodvojivi dio Alijanse. Činjenica je da Crna Gora apsolutno nijednu misiju, kao ni operaciju nije dovela u pitanje zbog ove pandemije“, poručio je ministar Bošković i dodao da Crna Gora, svjesna značaja važnosti projektovanja stabilnosti, nastavlja da daje aktivan doprinos očuvanju globalnog mira kroz upućivanje pripadnika u međunarodne misije i operacije. On je, takođe, podsjetio da naši vojnici uspješno obavljaju svoje zadatke u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji, kao i da se tokom decembra očekuje upućivanje pete rotacije, čime nastavljamo da pružamo doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP).

Povodom obilježavanja 20 godina politike „Žene, mir i bezbjednost“, odnosno Rezolucije 1325 koja predstavlja najvažniji dokument iz oblasti rodne zastupljenosti u sektoru odbrane, još jednom je potvrđena posvećenost Alijanse tom važnom pitanju. Istaknuto je da NATO, zajedno sa partnerima, prepoznaje važnost aktivnog uključivanja žena u proces donošenja odluka i njihovog većeg angažovanja u odbrambenim i bezbjednosnim institucijama u okviru Alijanse i saveznica.

Tokom sastanka, Bošković je iskoristio priliku da se zahvali kolegama na sadržajnoj i kvalitetnoj saradnji, kao i podršci saveznica tokom prvih godina članstva Crne Gore u NATO. „Na kraju mandata kao ministra odbrane želim da iskažem zahvalnost za sve ono što su pripadnici Vojske u prethodnom periodu učinili, kako bi Crna Gora bila prepoznata kao jedna od zaista pouzdanih članica Alijanse, uz nadanje i želju da Crna Gora i u narednom periodu ostane u potpunosti posvećena vrijednostima evroatlantskih integracija i svega onoga što našu zemlju svrstava u red 30 najrazvijenijih demokratija u svijetu“, zaključio je ministar Bošković. 

VIDEO: https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/72157716564702706

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane