Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић на НАТО састанку: Надам се да ће Црна Гора остати посвећена евроатланстким принципима

Бошковић на НАТО састанку: Надам се да ће Црна Гора остати посвећена евроатланстким принципима
Датум објаве: 23.10.2020 17:21 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Другог дана састанка Сјеверноатлантског савјета, министри одбране 30 земаља констатовали су да је НАТО показао да остаје релевантан актер на глобалном плану, о чему свједочи напредак остварен на плану јачања спремности снага, као и завидан ниво способности Алијансе да се прилагоди токовима измијењеног безбједносног окружења. Узимајући у обзир посвећеност Алијансе заштити територије и становништва, истакнут је значај превентивног дјеловања на потенцијалне изазове са територија ван граница НАТО.


мод

Министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић казао је да пројектовање стабилности представља важан сегмент који доприноси очувању глобалне безбједности. Нагласио је да је потребно и у предстојећем периоду радити на изградњи капацитета и унапређењу сарадње са партнерима у циљу сузбијања пријетњи ван граница Алијансе, чиме се уједно јача и цјелокупна безбједност НАТО. „Црна Гора као поуздан партнер НАТО дала је свој допринос у самој борби против пандемије ЦОВИД19, али и унутар Црне Горе и кроз мисије и операције у којима је учествовала у претходном периоду, као неодвојиви дио Алијансе. Чињеница је да Црна Гора апсолутно ниједну мисију, као ни операцију није довела у питање због ове пандемије“, поручио је министар Бошковић и додао да Црна Гора, свјесна значаја важности пројектовања стабилности, наставља да даје активан допринос очувању глобалног мира кроз упућивање припадника у међународне мисије и операције. Он је, такође, подсјетио да наши војници успјешно обављају своје задатке у оквиру Мултинационалне борбене групе у Летонији, као и да се током децембра очекује упућивање пете ротације, чиме настављамо да пружамо допринос ојачаном присуству на истоку (еФП).

Поводом обиљежавања 20 година политике „Жене, мир и безбједност“, односно Резолуције 1325 која представља најважнији документ из области родне заступљености у сектору одбране, још једном је потврђена посвећеност Алијансе том важном питању. Истакнуто је да НАТО, заједно са партнерима, препознаје важност активног укључивања жена у процес доношења одлука и њиховог већег ангажовања у одбрамбеним и безбједносним институцијама у оквиру Алијансе и савезница.

Током састанка, Бошковић је искористио прилику да се захвали колегама на садржајној и квалитетној сарадњи, као и подршци савезница током првих година чланства Црне Горе у НАТО. „На крају мандата као министра одбране желим да искажем захвалност за све оно што су припадници Војске у претходном периоду учинили, како би Црна Гора била препозната као једна од заиста поузданих чланица Алијансе, уз надање и жељу да Црна Гора и у наредном периоду остане у потпуности посвећена вриједностима евроатлантских интеграција и свега онога што нашу земљу сврстава у ред 30 најразвијенијих демократија у свијету“, закључио је министар Бошковић. 

ВИДЕО: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157716564702706

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране