Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црна Гора и Република Словенија посвећене наставку активности на плану јачања одбране и пројектовања стабилности

Црна Гора и Република Словенија посвећене наставку активности на плану јачања одбране и пројектовања стабилности
Датум објаве: 26.10.2020 13:48 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић састао се са амбасадором Републике Словеније, Грегором Прескером и изаслаником одбране те земље у Црној Гори, капетаном бојног брода Борисом Гершаком. Министар је на састанку истакао да је Република Словенија једна од кључних савезничких земаља Црне Горе, чија су подршка и помоћ од немјерљивог значаја за развој и напредак црногорске војске.


Министар Бошковић је указао на квалитетну и садржајну сарадњу двије земље која може послужити као одличан примјер узајамне подршке и снажног повјерења. Зато је министар истакао потребу даљег снажења регионалне одбрамбене сарадње кроз активно учешће у регионалним иницијативама. Бошковић је нагласио и да ефикасан одговор на изазове сигурности и безбједности захтијева унапређивање одговарајућих институционалних капацитета и да Црна Гора предано ради на националном нивоу и у сарадњи са савезницима како би заштитила националне интересе. 

Министар је посебну захвалност упутио Министарству одбране Републике Словеније на сарадњи војски двије земље у оквиру Мултинационалне борбене групе у Летонији као допринос ојачаном присуству на истоку (еФП), додајући да је тај вид сарадње од немјерљивог значаја за Црну Гору, као и да стојимо чврсто при намјери за наставак заједничког присуства у Летонији. 

Амбасадор Прескер је саопштио да је Црна Гора након стицања пуноправног чланства у Алијанси, у релативно кратком периоду, значајно унаприједила одбрамбене способности и тиме потврдила статус одговорног и кредибилног савезника. Током разговора казао је како очекује да ће Република Словенија и Црна Гора у предстојећем периоду наставити да развијају одбрамбену билатералну сарадњу, у чему види двоструке бенефите у виду јачања националних одбрамбених система и доприноса систему колективне безбједности.

Саговорници су изразили задовољство због истакнутих тежњи обје стране да сарадњу у области одбране додатно развијају и потврдили спремност за учешће у свим активностима, како билатералног, тако и мултилатералног карактера.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране