Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora i Republika Slovenija posvećene nastavku aktivnosti na planu jačanja odbrane i projektovanja stabilnosti

Crna Gora i Republika Slovenija posvećene nastavku aktivnosti na planu jačanja odbrane i projektovanja stabilnosti
Datum objave: 26.10.2020 13:48 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa ambasadorom Republike Slovenije, Gregorom Preskerom i izaslanikom odbrane te zemlje u Crnoj Gori, kapetanom bojnog broda Borisom Geršakom. Ministar je na sastanku istakao da je Republika Slovenija jedna od ključnih savezničkih zemalja Crne Gore, čija su podrška i pomoć od nemjerljivog značaja za razvoj i napredak crnogorske vojske.


Ministar Bošković je ukazao na kvalitetnu i sadržajnu saradnju dvije zemlje koja može poslužiti kao odličan primjer uzajamne podrške i snažnog povjerenja. Zato je ministar istakao potrebu daljeg snaženja regionalne odbrambene saradnje kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama. Bošković je naglasio i da efikasan odgovor na izazove sigurnosti i bezbjednosti zahtijeva unapređivanje odgovarajućih institucionalnih kapaciteta i da Crna Gora predano radi na nacionalnom nivou i u saradnji sa saveznicima kako bi zaštitila nacionalne interese. 

Ministar je posebnu zahvalnost uputio Ministarstvu odbrane Republike Slovenije na saradnji vojski dvije zemlje u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji kao doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP), dodajući da je taj vid saradnje od nemjerljivog značaja za Crnu Goru, kao i da stojimo čvrsto pri namjeri za nastavak zajedničkog prisustva u Letoniji. 

Ambasador Presker je saopštio da je Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u Alijansi, u relativno kratkom periodu, značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti i time potvrdila status odgovornog i kredibilnog saveznika. Tokom razgovora kazao je kako očekuje da će Republika Slovenija i Crna Gora u predstojećem periodu nastaviti da razvijaju odbrambenu bilateralnu saradnju, u čemu vidi dvostruke benefite u vidu jačanja nacionalnih odbrambenih sistema i doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog istaknutih težnji obje strane da saradnju u oblasti odbrane dodatno razvijaju i potvrdili spremnost za učešće u svim aktivnostima, kako bilateralnog, tako i multilateralnog karaktera.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane