Manja slova Veća slova RSS
>

Tim Vojske Crne Gore u operaciji Evropske unije

Tim Vojske Crne Gore u operaciji Evropske unije
Datum objave: 26.10.2020 14:58 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Dvanaest pripadnika IV crnogorskog samostalnog tima za zaštitu broda – AVPD (Autonomous Vessel Protection Detachment), upućeno je u pomorsku operaciju Evropske unije EU NAVFOR – ATALANTA.


Pripadnici IV AVPD kontingenta prošli su kroz višemjesečni proces obuke i priprema na brodovima Mornarice Vojske Crne Gore. Pripreme su u prethodnim mjesecima bile dodatno usložnjene usljed primjene epidemioloških mjera protiv COVID-19. Na kraju procesa, pripadnici tima pokazali su vrhunsku obučenost i spremnost za izvršenje zadatka. Njima se prije odlaska u operaciju zahvalio komandant Mornarice, kapetan fregate Goran Đurković i poželio uspjeh tokom izvršenja tog veoma kompleksnog zadatka. Komandir AVPD tima, poručnik fregate Lazar Knežić, zahvalio je u ime tima na ukazanom povjerenju i podršci.

AVPD timovi su samostalne jedinice koje se angažuju u okviru pomorske operacije Evropske unije EU NAVFOR ATALANTA. Doprinos operaciji sa AVPD timovima, pored Crne Gore, daju Srbija, Hrvatska i Litvanija. Osnovna namjena AVPD timova je zaštita trgovačkog broda sa kojim se doprema humanitarna pomoć Svjetskog programa hrane (World Food Programa – WFP) narodu Somalije. Zadatak tima je prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda i tereta od eventualnih piratskih napada, otmica ili pljački.

Pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u operaciji EU NAVFOR ATALANTA od 2010. godine i obavljali su dužnosti u Komandi operacije, kao i na brodovima u području operacije. Prvi crnogorski AVPD tim upućen je 2017. godine. 

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane