Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Тим Војске Црне Горе у операцији Европске уније

Тим Војске Црне Горе у операцији Европске уније
Датум објаве: 26.10.2020 14:58 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Дванаест припадника ИВ црногорског самосталног тима за заштиту брода – АВПД (Аутономоус Вессел Протецтион Детацхмент), упућено је у поморску операцију Европске уније ЕУ НАВФОР – АТАЛАНТА.


Припадници ИВ АВПД контингента прошли су кроз вишемјесечни процес обуке и припрема на бродовима Морнарице Војске Црне Горе. Припреме су у претходним мјесецима биле додатно усложњене усљед примјене епидемиолошких мјера против ЦОВИД-19. На крају процеса, припадници тима показали су врхунску обученост и спремност за извршење задатка. Њима се прије одласка у операцију захвалио командант Морнарице, капетан фрегате Горан Ђурковић и пожелио успјех током извршења тог веома комплексног задатка. Командир АВПД тима, поручник фрегате Лазар Кнежић, захвалио је у име тима на указаном повјерењу и подршци.

АВПД тимови су самосталне јединице које се ангажују у оквиру поморске операције Европске уније ЕУ НАВФОР АТАЛАНТА. Допринос операцији са АВПД тимовима, поред Црне Горе, дају Србија, Хрватска и Литванија. Основна намјена АВПД тимова је заштита трговачког брода са којим се допрема хуманитарна помоћ Свјетског програма хране (Wорлд Фоод Програма – WФП) народу Сомалије. Задатак тима је превенција, одвраћање, осигуравање и заштита брода и терета од евентуалних пиратских напада, отмица или пљачки.

Припадници Војске Црне Горе учествују у операцији ЕУ НАВФОР АТАЛАНТА од 2010. године и обављали су дужности у Команди операције, као и на бродовима у подручју операције. Први црногорски АВПД тим упућен је 2017. године. 

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране