Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Константно расте број жена у Војсци Црне Горе

Константно расте број жена у Војсци Црне Горе
Датум објаве: 31.10.2020 11:11 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарство одбране и Војска Црне Горе обиљежавају двадесету годишњицу од доношења Резолуције Савјета безбједности Уједињених нација 1325 ,,Жене, мир и безбједност’’ са значајним резултатима. „Проценат жена у Војсци је повећан на 12,93%, што је велики успјех Министарства одбране, посебно имајући на уму да је тај проценат непосредно прије ступања у НАТО био 9,09%“, поручио је директор Директората за људске ресурсе, Михаило Волков.


мод
Волков

Он је казао да је резолуција Савјета безбједности Уједињених нација 1325 - ,,Жене, мир и безбједност’’ документ који је поставио темеље за бољу интеграцију родне перспективе у миру и безбједности широм међународне заједнице. Њен посебан значај, истакао је, огледа се у чињеници да позива на повећање учешћа жена у процесима доношења одлука, спрјечавања конфликата, постконфликтним процесима, мировним преговорима и операцијама. 

Министарство одбране, у доношењу националних акционих планова за примјену Резолуције 1325 СБУН има улогу иницијатора и носиоца у изради и извјештавању о реализацији прописаних активности. У циљу ефикаснијег спровођења Акционог плана, формирана је Међуресорска радна група, коју поред представника Министарства одбране и Војске Црне Горе чине и релевантни представници других државних органа и институција, који пружају пуну подршку у ефикаснијем спровођењу тих активности. Волков је истакао да је у том процесу Министарство одбране до сада донијело два национална акциона плана, који су успјешно спроведени. 

“Број жена у мировним мисијама је 13, од чега је једна припадница учествовала два пута. Колико је значајан напредак, говори и чињеница да је у ранијим годинама било контигената у чијем саставу није била нити једна жена. Сада је ситуација толико промијењена да смо недавно имали пет жена које су истовремено учествовале у некој од мировних мисија, што је највећи број распоређених припадница до сада”, истакао је Волков. 

Говорећи о успјесима, Волков је посебно истакао да је забиљежен раст када је ријеч о професионалним војним лицима, али и повећаном броју жена на командним дужностима. “Посебно смо поносни на чињеницу, да се официрка Војске Црне Горе, мајорица Сања Пејовић, налази на дужности савјетнице за родне перспективе команданта НАТО Савезничке команде за операције (СХАПЕ), са сједиштем у Монсу у Краљевини Белгији”, поручио је Волков. 

Он је додао родна перспектива у Министарству одбране постала дио свих политика и процеса у области управљања људским ресурсима. Такође, успостављена је значајна структура механизама који представљају подршку и покретаче тих промјена. “Желим да истакнем да ће, како до сада, тако и у наредном периоду, Министарство одбране и Војска Црне Горе бити досљедни партнери у промоцији циљева Резолуције и пружити пуни допринос у њиховој реализацији”, закључио је Волков. 
 
Биро за односе са јавношћу Министарства одбране