Manja slova Veća slova RSS
>

Potvrđena spremnost Republike Italije za nastavak intenzivne odbrambene saradnje sa Crnom Gorom

Potvrđena spremnost Republike Italije za nastavak intenzivne odbrambene saradnje sa Crnom Gorom
Datum objave: 06.11.2020 12:39 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa novoimenovanim izaslanikom odbrane Republike Italije za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi, pukovnikom Nikolom Pikolom, koji je boravio u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. Sastanku je prisustvovao i dosadašnji izaslanik odbrane Italije, pukovnik Ćiro Forte.

Ministar Bošković čestitao je pukovniku Pikolu na preuzimanju dužnosti, uz uvjerenje da će njegov budući angažman doprinijeti kontinuitetu odličnih bilateralnih odnosa. On se zahvalio pukovniku Forteu na ukazanoj podršci i doprinosu razvoju sadržajne odbrambene saradnje. Ukazujući na uspjeh realizacije bilateralnih projekata, ministar Bošković je istakao i spremnost Ministarstva odbrane da se u narednom periodu razmotre predlozi daljeg razvoja saradnje. Takođe, ministar je istakao i značajnu podršku Italije Crnoj Gori, kako u domenu sprovođenja odbrambenih reformi koje su prethodile NATO članstvu, tako i na polju integracija u Evropsku uniju.

Ističući sveobuhvatnu posvećenost Ministarstva odbrane modernizaciji odbrambenog sektora, ministar Bošković je sagovornike upoznao sa aktuelnim i planiranim prioritetima razvoja crnogorske vojske. Naglasio je i podršku Crne Gore naporima međunarodne zajednice u projektovanju stabilnosti, kao i značajne doprinose naše države kolektivnom sistemu bezbjednosti, te posebno istakao važnost angažmana crnogorskih vojnika u inostranstvu u okviru unaprjeđenja interoperabilnosti Vojske.

Pukovnik Pikolo je izrazio posebno zadovoljstvo na ukazanoj prilici da bude akreditovan u Crnoj Gori kao italijanski vojni ataše i poručio da je spreman da pruži puni doprinos daljem jačanju odbrambene saradnje dvije zemlje. Pikolo je ukazao na sveobuhvatan napredak koji je u prethodnom periodu Crna Gora ostvarila na polju evroatlantskih integracija, što je umnogome uticalo na sveukupnu stabilnost regiona, a što danas preporučuje našu državu kao kredibilnog i pouzdanog saveznika unutar Alijanse.

mod

Pukovnik Pikolo je u odvojenim susretima razgovarao i sa vršiocem dužnosti zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem i generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane, general majorom Rajkom Pešićem.

Pešić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Crne Gore i R. Italije u domenu odbrane i istakao ostvarene uspjehe u okvirima saradnje vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje, naglašavajući i značaj školovanja crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama. On je naglasio i značaj ostvarene saradnje Crne Gore i Italije u okvirima Alijanse, kao i zajedničko učešć u regionalnim inicijativama (posebno ističući značaj DECI - Defence Cooperation Initiative i ADRION). Ukazujući na nepredvidive posljedice pandemije virusa COVID-19, general major Pešić i pukovnik Pikolo istakli su značaj podrške pripadnika oružanih snaga u okviru sveukupne podrške stanovništvu, te istakli da zajedničkim djelovanjem unutar Alijanse možemo doprinijeti očuvanju međunarodne stabilnosti.

Pukovnik Pantović se zahvalio pukovniku Forteu na dosadašnjoj saradnji i poželio puno uspjeha tokom budućeg angažmana, a pukovniku Pikolu poželio dobrodošlicu na tu odgovornu dužnost. Pantović je novopostavljenog izaslanika odbrane Italije upoznao sa težišnim aktivnostima Vojske Crne Gore, posebno na planu modernizacije, obuke i učešća u međunarodnim misijama i operacijama i naglasio da je jačanje odbrambenih kapaciteta nacionalni imperativ. Tokom sastanka su se osvrnuli na dosadašnju veoma bogatu i uspješnu saradnju oružanih snaga Crne Gore i Italije i razgovarali o mogućim načinima njenog unaprjeđenja.

 mod