Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић: Црна Гора наставља да даје допринос у оквиру ојачаног присуства НАТО на источним границама

Бошковић: Црна Гора наставља да даје допринос у оквиру ојачаног присуства НАТО на источним границама
Датум објаве: 26.11.2020 16:15 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић учествовао је на састанку држава учесница у борбеној групи у Летонији, у оквиру ојачаног присуства НАТО на источним границама (енханцед Форwард Пресенце - еФП), који је одржан путем видео конференције.


Током састанка, министри су упознати са статусом снага у оквиру борбене групе еФП у Летонији, које, и поред утицаја пандемије ЦОВИД-19, успјешно реализују све планиране задатке у циљу очувања безбједности на источним границама савеза. Наглашено је да су сви припадници националних оружаних снага распоређених у оквиру еФП безбједни и на потребном нивоу оперативне спремности, као и да се предузимају све неопходне мјере у циљу спрјечавања ширења вируса. Министри су истакли да је ЦОВИД-19 криза показала јединство и отпорност свих савезница које су, кроз упућивање помоћи, показале солидарност и посвећеност очувању заједничких вриједности. Говорећи о будућим облицима сарадње, министри су потврдили спремност да наставе са пружањем доприноса ојачаном присуству на истоку, као и да се током децембра очекује упућивање наредне ротације. 
 
Министар Бошковић је подсјетио да је Црна Гора у јуну упутила одјељење артиљеријских извиђача у Мултинационалну борбену групу у Летонији и том приликом истакао да наша земља наставља да пружа активан допринос јачању свеукупног одвраћања и одбране Алијансе. Он је навео да ће се са таквом праксом наставити, будући да је у току припрема пете ротације која ће у оквиру еФП бити распоређена у децембру. Такође, министар је нагласио да је НАТО још једном показао да је способан да се успјешно прилагођава новонасталим безбједносним изазовима и пружи адекватан одговор.

НАТО ојачано присуство на истоку успостављено је у јуну 2017. године у Летонији, Литванији, Естонији и Пољској као важна компонента одвраћања и одбране на источним границама Алијансе. Препознајући значај колективне одбране, Црна Гора је у децембру 2018. године упутила прво пјешадијско извиђачко одјељење у оквиру борбене групе у Летонији, као дио словеначког вода, а под командом Канаде. 

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране