Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković: Crna Gora nastavlja da daje doprinos u okviru ojačanog prisustva NATO na istočnim granicama

Bošković: Crna Gora nastavlja da daje doprinos u okviru ojačanog prisustva NATO na istočnim granicama
Datum objave: 26.11.2020 16:15 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao je na sastanku država učesnica u borbenoj grupi u Letoniji, u okviru ojačanog prisustva NATO na istočnim granicama (enhanced Forward Presence - eFP), koji je održan putem video konferencije.


Tokom sastanka, ministri su upoznati sa statusom snaga u okviru borbene grupe eFP u Letoniji, koje, i pored uticaja pandemije COVID-19, uspješno realizuju sve planirane zadatke u cilju očuvanja bezbjednosti na istočnim granicama saveza. Naglašeno je da su svi pripadnici nacionalnih oružanih snaga raspoređenih u okviru eFP bezbjedni i na potrebnom nivou operativne spremnosti, kao i da se preduzimaju sve neophodne mjere u cilju sprječavanja širenja virusa. Ministri su istakli da je COVID-19 kriza pokazala jedinstvo i otpornost svih saveznica koje su, kroz upućivanje pomoći, pokazale solidarnost i posvećenost očuvanju zajedničkih vrijednosti. Govoreći o budućim oblicima saradnje, ministri su potvrdili spremnost da nastave sa pružanjem doprinosa ojačanom prisustvu na istoku, kao i da se tokom decembra očekuje upućivanje naredne rotacije. 
 
Ministar Bošković je podsjetio da je Crna Gora u junu uputila odjeljenje artiljerijskih izviđača u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji i tom prilikom istakao da naša zemlja nastavlja da pruža aktivan doprinos jačanju sveukupnog odvraćanja i odbrane Alijanse. On je naveo da će se sa takvom praksom nastaviti, budući da je u toku priprema pete rotacije koja će u okviru eFP biti raspoređena u decembru. Takođe, ministar je naglasio da je NATO još jednom pokazao da je sposoban da se uspješno prilagođava novonastalim bezbjednosnim izazovima i pruži adekvatan odgovor.

NATO ojačano prisustvo na istoku uspostavljeno je u junu 2017. godine u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Poljskoj kao važna komponenta odvraćanja i odbrane na istočnim granicama Alijanse. Prepoznajući značaj kolektivne odbrane, Crna Gora je u decembru 2018. godine uputila prvo pješadijsko izviđačko odjeljenje u okviru borbene grupe u Letoniji, kao dio slovenačkog voda, a pod komandom Kanade. 

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane