Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Америчко-јадранска повеља (А5) снажан инструмент за јачање регионалне одбрамбене сарадње

Америчко-јадранска повеља (А5) снажан инструмент за јачање регионалне одбрамбене сарадње
Датум објаве: 30.11.2020 12:02 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић учествовао је на онлине састанку министара одбране држава чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5), који се одржава у оквиру предсједавања Босне и Херцеговине. Министри су размијенили мишљења о актуелној кризној ситуацији усљед пандемије, као и о свим важним питањима за даљи развој сарадње у оквиру Америчко-јадранске повеље.

Министар Бошковић је поручио да је Америчко-јадранска повеља значајна платформа за унапрјеђење регионалне сарадње у домену одбране и потврдио потпуну посвећеност Црне Горе циљевима те иницијативе који се огледају у промовисању евроатлантских вриједности, јачању добросусједских односа и очувању регионалне стабилности. Посебно је, као позитиван примјер, истакао заједничко учешће припадника оружаних снага земаља Америчко-јадранске повеље у међународној мисији у Авганистану.

Бошковић се осврнуо на глобалну епидемиолошку ситуацију, изазвану вирусом ЦОВИД-19. Поручио је да су интегрисано дјеловање и солидарност данас важнији него икада раније, имајући у виду да пандемија представља озбиљан изазов за здравствене капацитете, као и економску и одбрамбену моћ међународних актера. У том смислу, истакао је значај подршке НАТО и ЕУ у опоравку од актуелне кризе. Бошковић је указао на потребу снажнијег регионалног приступа суочавању са кризама, као и развоју и изградњи заједничких способности, у циљу ефикаснијег одговора на вјештачке и природне катастрофе. Говорећи о супротстављању актуелним безбједносним изазовима, Бошковић је нагласио важност континуираног и заједничког дјеловања.

Учесници састанка осврнули су се на ситуацију у њиховим земљама и упознали присутне са предузетим мјерама у циљу сузбијања пандемије, као и са активностима припадника оружаних снага, који су у свим земљама чланицама и посматрачима пружили значајну подршку цивилним структурама. Такође, учесници су се сагласили да земље региона треба да теже очувању мира и заједничком доприносу глобалној стабилности и безбједности.

Током састанка усвојена је заједничка изјава министара одбране држава чланица Америчко-јадранске повеље А-5, којом је потврђена снажна посвећеност даљем унапрјеђењу регионалне одбрамбене сарадње.

На састанку су учествовали представници држава чланица (Босне и Херцеговине, Републике Албаније, Републике Хрватске, Црне Горе, Републике Сјеверне Македоније, Сједињених Америчких Држава), као и представници држава посматрача (Републике Словеније и Косова).