Manja slova Veća slova RSS
>

Američko-jadranska povelja (A5) snažan instrument za jačanje regionalne odbrambene saradnje

Američko-jadranska povelja (A5) snažan instrument za jačanje regionalne odbrambene saradnje
Datum objave: 30.11.2020 12:02 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao je na online sastanku ministara odbrane država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji se održava u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine. Ministri su razmijenili mišljenja o aktuelnoj kriznoj situaciji usljed pandemije, kao i o svim važnim pitanjima za dalji razvoj saradnje u okviru Američko-jadranske povelje.

Ministar Bošković je poručio da je Američko-jadranska povelja značajna platforma za unaprjeđenje regionalne saradnje u domenu odbrane i potvrdio potpunu posvećenost Crne Gore ciljevima te inicijative koji se ogledaju u promovisanju evroatlantskih vrijednosti, jačanju dobrosusjedskih odnosa i očuvanju regionalne stabilnosti. Posebno je, kao pozitivan primjer, istakao zajedničko učešće pripadnika oružanih snaga zemalja Američko-jadranske povelje u međunarodnoj misiji u Avganistanu.

Bošković se osvrnuo na globalnu epidemiološku situaciju, izazvanu virusom COVID-19. Poručio je da su integrisano djelovanje i solidarnost danas važniji nego ikada ranije, imajući u vidu da pandemija predstavlja ozbiljan izazov za zdravstvene kapacitete, kao i ekonomsku i odbrambenu moć međunarodnih aktera. U tom smislu, istakao je značaj podrške NATO i EU u oporavku od aktuelne krize. Bošković je ukazao na potrebu snažnijeg regionalnog pristupa suočavanju sa krizama, kao i razvoju i izgradnji zajedničkih sposobnosti, u cilju efikasnijeg odgovora na vještačke i prirodne katastrofe. Govoreći o suprotstavljanju aktuelnim bezbjednosnim izazovima, Bošković je naglasio važnost kontinuiranog i zajedničkog djelovanja.

Učesnici sastanka osvrnuli su se na situaciju u njihovim zemljama i upoznali prisutne sa preduzetim mjerama u cilju suzbijanja pandemije, kao i sa aktivnostima pripadnika oružanih snaga, koji su u svim zemljama članicama i posmatračima pružili značajnu podršku civilnim strukturama. Takođe, učesnici su se saglasili da zemlje regiona treba da teže očuvanju mira i zajedničkom doprinosu globalnoj stabilnosti i bezbjednosti.

Tokom sastanka usvojena je zajednička izjava ministara odbrane država članica Američko-jadranske povelje A-5, kojom je potvrđena snažna posvećenost daljem unaprjeđenju regionalne odbrambene saradnje.

Na sastanku su učestvovali predstavnici država članica (Bosne i Hercegovine, Republike Albanije, Republike Hrvatske, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država), kao i predstavnici država posmatrača (Republike Slovenije i Kosova).