Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић и Дакић на вјежби у Пљевљима

Бошковић и Дакић на вјежби у Пљевљима
Датум објаве: 03.11.2020 12:28 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Предраг Бошковић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, генерал мајор Драгутин Дакић обишли су полигон „Жидовићи“ у Пљевљима, гдје је у току вјежба „Одлучан одговор 20“, која траје до 04. новембра 2020.године.
Циљ вјежбе је провјера и оцјењивање 1.пјешадијског вода, 1.пјешадијске чете из састава 1.Пјешадијског батаљона, по НАТО програму за оцјењивање копнених снага (ЦРЕВАЛ) за НАТО ВЈТФ (Верy Хигх Реадинес Јоин Таск Форцес) здружене снаге високе спремности.

"Задовољство је што присуствујем активности оцјењивања наших јединица које ће бити у снагама НАТО за брзо реаговање. Са поносом могу рећи да све оно чему сам свједочио у претходне четири године, данас се и показује, а то је да је ВЦГ кредибилан партнер и да је апсолутно, без изузетка, способна да изврши све задатке који се пред њу постављају, било на националном или на нивоу Сјеверноатлантског савеза", поручио је министар Бошковић. Он је казао да је веома важно нагласити да и поред отежаних услова изазваних пандемијом, активности ВЦГ се одвијају несметаном динамиком.

"Требало је доста времена да се испланира на квалитетан начин, али оно што је важно је да се након тог периода планирања, она већ два дана у рејону Пљеваља спроводи на најбољи могући начин, уз потпуно задовољење свих критеријума и стандарда који су преузети чланством у НАТО", истакао је министар и нагласио да ВЦГ као институција од највећег повјерења у држави свакако има шта да дá, не само грађанима, већ цјелокупној држави Црној Гори, те да на ВЦГ сваки грађанин може итекако да рачуна.
Да су јединице које се оцјењују, али и оцјењивачки тим ВЦГ добро организовани и координисани, увјерио се и генерал мајор Дакић. Он каже да је гарант њихове спремности за све НАТО задатке, чињеница колико је новца уложено у модернизацију и опремање, али и улагање у њихово знање и вјештине кроз учешће у таквим и сличним вјежбама у земљи и иностранству.
"Наше јединице биће у саставу италијанске чете, италијанског батаљона као дио компоненте копнене бригаде оружаних снага Републике Турске, која ће у 2021.години бити носилац ВЈТФ-а. Декларисањем пјешадијског вода у састав НРФ-а, Црна Гора даје пуни допринос колективном систему безбједности и одбране и на тај начин гради кредибилитет поузданог партнера у Савезу", казао је генерал мајор Дакић. Он је додао да ће то бити прва јединица ВЦГ која ће бити опремљена савременим борбеним возилима Осхкосх.

„Одлучан одговор 20“ је, по сценарију и циљу, независна вјежба која се реализује у складу са НАТО директивом за вјежбе, која омогућава оцјењивање нивоа борбене спремности декларисаних јединица НАТО за брзо реаговање.
Спроводи се по сценарију што реалнијих ситуација које се могу очекивати у НАТО вођеним операцијама широког спектра, прилагођеном циљевима обуке и оцјењивачком процесу. У вјежби је ангажовано око 140 припадника ВЦГ.