Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković i Dakić na vježbi u Pljevljima

Bošković i Dakić na vježbi u Pljevljima
Datum objave: 03.11.2020 12:28 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general major Dragutin Dakić obišli su poligon „Židovići“ u Pljevljima, gdje je u toku vježba „Odlučan odgovor 20“, koja traje do 04. novembra 2020.godine.
Cilj vježbe je provjera i ocjenjivanje 1.pješadijskog voda, 1.pješadijske čete iz sastava 1.Pješadijskog bataljona, po NATO programu za ocjenjivanje kopnenih snaga (CREVAL) za NATO VJTF (Very High Readines Join Task Forces) združene snage visoke spremnosti.

"Zadovoljstvo je što prisustvujem aktivnosti ocjenjivanja naših jedinica koje će biti u snagama NATO za brzo reagovanje. Sa ponosom mogu reći da sve ono čemu sam svjedočio u prethodne četiri godine, danas se i pokazuje, a to je da je VCG kredibilan partner i da je apsolutno, bez izuzetka, sposobna da izvrši sve zadatke koji se pred nju postavljaju, bilo na nacionalnom ili na nivou Sjevernoatlantskog saveza", poručio je ministar Bošković. On je kazao da je veoma važno naglasiti da i pored otežanih uslova izazvanih pandemijom, aktivnosti VCG se odvijaju nesmetanom dinamikom.

"Trebalo je dosta vremena da se isplanira na kvalitetan način, ali ono što je važno je da se nakon tog perioda planiranja, ona već dva dana u rejonu Pljevalja sprovodi na najbolji mogući način, uz potpuno zadovoljenje svih kriterijuma i standarda koji su preuzeti članstvom u NATO", istakao je ministar i naglasio da VCG kao institucija od najvećeg povjerenja u državi svakako ima šta da dá, ne samo građanima, već cjelokupnoj državi Crnoj Gori, te da na VCG svaki građanin može itekako da računa.
Da su jedinice koje se ocjenjuju, ali i ocjenjivački tim VCG dobro organizovani i koordinisani, uvjerio se i general major Dakić. On kaže da je garant njihove spremnosti za sve NATO zadatke, činjenica koliko je novca uloženo u modernizaciju i opremanje, ali i ulaganje u njihovo znanje i vještine kroz učešće u takvim i sličnim vježbama u zemlji i inostranstvu.
"Naše jedinice biće u sastavu italijanske čete, italijanskog bataljona kao dio komponente kopnene brigade oružanih snaga Republike Turske, koja će u 2021.godini biti nosilac VJTF-a. Deklarisanjem pješadijskog voda u sastav NRF-a, Crna Gora daje puni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti i odbrane i na taj način gradi kredibilitet pouzdanog partnera u Savezu", kazao je general major Dakić. On je dodao da će to biti prva jedinica VCG koja će biti opremljena savremenim borbenim vozilima Oshkosh.

„Odlučan odgovor 20“ je, po scenariju i cilju, nezavisna vježba koja se realizuje u skladu sa NATO direktivom za vježbe, koja omogućava ocjenjivanje nivoa borbene spremnosti deklarisanih jedinica NATO za brzo reagovanje.
Sprovodi se po scenariju što realnijih situacija koje se mogu očekivati u NATO vođenim operacijama širokog spektra, prilagođenom ciljevima obuke i ocjenjivačkom procesu. U vježbi je angažovano oko 140 pripadnika VCG.