Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црна Гора остаје кредибилан савезник САД и НАТО, уз наставак продубљивања билатералне одбрамбене сарадње

Црна Гора остаје кредибилан савезник САД и НАТО, уз наставак продубљивања билатералне одбрамбене сарадње
Датум објаве: 08.12.2020 13:57 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Новоизабрана министарка одбране Оливера Ињац састала се са амбасадорком Сједињених Америчких Држава, Џуди Рајзинг Рајнке. Састанку је присуствовао и изасланик одбране САД, потпуковник Роберт Пери.

Министарка Ињац нагласила је квалитетну и веома садржајну билатералну одбрамбену сарадњу Црне Горе и Сједињених Америчких Држава, уз увјерење да ће Црна Гора наставити да буде поуздан и кредибилан савезник Сједињеним Државама у оквиру доприноса регионалној и међународној стабилности. Ињац је, такође, захвалила на константној и свеобухватној подршци коју САД пружају Црној Гори у оквиру реформских процеса, као и јачања националних одбрамбених капацитета. Додатно, Ињац је казала да очекује да ће у оквиру њеног мандата одбрамбена сарадња Црне Горе и САД наставити да се продубљује у оквиру билатералних пројеката, са посебним акцентом на модернизацију црногорског одбрамбеног система. Нагласивши значајну посвећеност Војске Црне Горе кроз адекватан допринос систему колективне безбједности, Ињац је истакла приврженост Црне Горе напорима Алијансе у домену пројектовања међународне стабилности, као и даљем утемељењу регионалне безбједности.

У оквиру глобалне борбе против утицаја пандемије вируса ЦОВИД-19, Ињац се захвалила на реализованој америчкој подршци и донацијама, указујући на значај заједничког приступа и сарадње међународних субјеката у погледу ублажавања и искорјењивања негативних посљедица.

Амбасадорка Рајзинг Рајнке честитала је министарки Ињац постављење на одговорну дужност и пожељела јој успјех у раду. Она је истакла значај текућих билатералних пројеката који имају за циљ јачање одбрамбених капацитета Црне Горе, похвалила значајан ангажман црногорске војске у оквиру међународних мисија и нагласила да ће Сједињене Америчке Државе наставити да подржавају свеобухватне напоре Црне Горе у областима модернизације оружаних снага, као и да буду поуздан савезник нашој земљи у оквиру Алијансе.