Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ињац и Попа: Потврђена тежња Владе Црне Горе ка испуњавању обавеза и реализацији свеобухватних реформи

Ињац и Попа: Потврђена тежња Владе Црне Горе ка испуњавању обавеза и реализацији свеобухватних реформи
Датум објаве: 09.12.2020 16:56 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац састала се са шефицом Делегације Европске уније у Црној Гори, амбасадорком Оаном Кристином Попом. Састанак је био прилика за упознавање и размјену ставова о тренутном статусу Црне Горе у процесу преговарања са Европском унијом.


мод

Министарка Ињац је током састанка информисала амбасадорку Попу о даљим корацима сектора одбране, који ће бити у складу са обавезама које произлазе из чланства у НАТО, као и са циљем достизања високог нивоа операбилности и модернизације црногорске војске. Министарка је нагласила важност учешћа припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама ЕУ, као и континуираном процесу унапређивања капацитета и способности Војске за управљање кризама, допринос миру и стабилности региона. Амбасадорка Попа изразила је задовољство састанком и позитивно се изразила о свеукупном напретку који је Црна Гора остварила у приступним преговорима са ЕУ, посебно имајући у виду чињеницу да је недавно отворено и посљедње преговарачко поглавље 8. Конкуренција. Она је ту додала и чињеницу да је Црна Гора прихватила нову методологију процеса приступања, која ће послужити као добра платформа за интензивирање реформских процеса у земљи. Посебно је истакла увјерење да ће њихова будућа сарадња са министарком Ињац бити у духу напора за даљи напредак и успјех на путу европских интеграција. 

Саговорнице су се посебно осврнуле на пандемију вируса Цовид-19 која представља највећи глобални изазов у посљедњих неколико деценија и сагласиле да борба против пандемије захтијева солидарност свих земаља у циљу њеног успјешног превазилажења. Министарка Ињац захвалиа се за помоћ коју је Европска унија опредијелила за Црну Гору и читав регион Западног Балкана, како би се ублажиле посљедице економске кризе коју је изазвала пандемија, укључујући донације намијењене секторима који су најпогођенији кризом и најугроженијим категоријама становништва.

На састанку министарке Ињац и амбасадорке Попа потврђена је тежња Владе Црне Горе ка испуњавању обавеза и реализацији свеобухватних реформи у циљу достизања стандарда европских друштава која баштине истинске демократске вриједности, као и очекивање да ће се даље развијати модалитети за одржавање и унапређивање пријатељских односа.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране