Manja slova Veća slova RSS
>

Injac i Popa: Potvrđena težnja Vlade Crne Gore ka ispunjavanju obaveza i realizaciji sveobuhvatnih reformi

Injac i Popa: Potvrđena težnja Vlade Crne Gore ka ispunjavanju obaveza i realizaciji sveobuhvatnih reformi
Datum objave: 09.12.2020 16:56 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac sastala se sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorkom Oanom Kristinom Popom. Sastanak je bio prilika za upoznavanje i razmjenu stavova o trenutnom statusu Crne Gore u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom.


mod

Ministarka Injac je tokom sastanka informisala ambasadorku Popu o daljim koracima sektora odbrane, koji će biti u skladu sa obavezama koje proizlaze iz članstva u NATO, kao i sa ciljem dostizanja visokog nivoa operabilnosti i modernizacije crnogorske vojske. Ministarka je naglasila važnost učešća pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama EU, kao i kontinuiranom procesu unapređivanja kapaciteta i sposobnosti Vojske za upravljanje krizama, doprinos miru i stabilnosti regiona. Ambasadorka Popa izrazila je zadovoljstvo sastankom i pozitivno se izrazila o sveukupnom napretku koji je Crna Gora ostvarila u pristupnim pregovorima sa EU, posebno imajući u vidu činjenicu da je nedavno otvoreno i posljednje pregovaračko poglavlje 8. Konkurencija. Ona je tu dodala i činjenicu da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju procesa pristupanja, koja će poslužiti kao dobra platforma za intenziviranje reformskih procesa u zemlji. Posebno je istakla uvjerenje da će njihova buduća saradnja sa ministarkom Injac biti u duhu napora za dalji napredak i uspjeh na putu evropskih integracija. 

Sagovornice su se posebno osvrnule na pandemiju virusa Covid-19 koja predstavlja najveći globalni izazov u posljednjih nekoliko decenija i saglasile da borba protiv pandemije zahtijeva solidarnost svih zemalja u cilju njenog uspješnog prevazilaženja. Ministarka Injac zahvalia se za pomoć koju je Evropska unija opredijelila za Crnu Goru i čitav region Zapadnog Balkana, kako bi se ublažile posljedice ekonomske krize koju je izazvala pandemija, uključujući donacije namijenjene sektorima koji su najpogođeniji krizom i najugroženijim kategorijama stanovništva.

Na sastanku ministarke Injac i ambasadorke Popa potvrđena je težnja Vlade Crne Gore ka ispunjavanju obaveza i realizaciji sveobuhvatnih reformi u cilju dostizanja standarda evropskih društava koja baštine istinske demokratske vrijednosti, kao i očekivanje da će se dalje razvijati modaliteti za održavanje i unapređivanje prijateljskih odnosa.

Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane