Manja slova Veća slova RSS
>

Ministarka Injac na 2BS Forumu

Ministarka Injac na 2BS Forumu
Datum objave: 11.12.2020 17:21 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


U okviru desetog Foruma To Be Secure, ministarka odbrane Olivera Injac, govorila je na panelu posvećenom temi NATO 2030: prilagođavanje novim bezbjednosnim izazovima.


Ministarka Injac je kazala da je NATO najmoćniji političko vojni savez koji je tokom sedam decenija uspješno očuvao mir i stabilnost na evroatlantskom području. Imajući u vidu promjenljivo bezbjednosno okruženje, kao i nove multidimenzionalne prijetnje, koje prevazilaze okvire tradicionalnih konflikata, proces strateškog promišljanja NATO 2030. rezultiraće idejama koje će osigurati da NATO ostane jednako uspješan kao i do sada. 

Ministarka Injac je istakla da je u posljednjih nekoliko godina, posebno nakon Samita u Velsu i Varšavi, NATO prošao kroz najopsežniju transformaciju od perioda Hladnog rata, što je rezultiralo ojačanom vojnom dimenzijom Alijanse. Ipak, promjene na globalnoj sceni, ubrzani tehnološki razvoj, kao i COVID19 pandemija ukazuju na potrebu reagovanja na nevojne prijetnje i jačanja političke dimenzije Saveza.

“NATO mora zadržati određeni stepen fleksibilnosti i mogućnost prilagođavanja, bez obzira na okolnosti, kako bi mogao da se suoči sa bezbjednosnim izazovima“, kazala je Injac. 
 
Ministarka je naglasila da će Crna Gora ostati posvećena sistemu kolektivne bezbjednosti, kroz njegovanje vrijednosti Saveza, dalje investiranje u sektor odbrane i jačanje odbrambenih kapaciteta. Poručila je da vjeruje da je kredibilitet Alijanse zagarantovan ukoliko svaka od zemalja članica ostane posvećena transatlantskoj vezi i principu solidarnosti i jedinstva. 

Pored crnogorske ministarke odbrane na panelu su govorili Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, Endrju Mihta, dekan Koledža za međunarodne i bezbjednosne studije u Džordž Maršal Centru i Džemi Šea, profesor za strategiju i bezbjednost na Univerzitetu Ekster. 


Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane