Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Ињац на 2БС Форуму

Министарка Ињац на 2БС Форуму
Датум објаве: 11.12.2020 17:21 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


У оквиру десетог Форума То Бе Сецуре, министарка одбране Оливера Ињац, говорила је на панелу посвећеном теми НАТО 2030: прилагођавање новим безбједносним изазовима.


Министарка Ињац је казала да је НАТО најмоћнији политичко војни савез који је током седам деценија успјешно очувао мир и стабилност на евроатлантском подручју. Имајући у виду промјенљиво безбједносно окружење, као и нове мултидимензионалне пријетње, које превазилазе оквире традиционалних конфликата, процес стратешког промишљања НАТО 2030. резултираће идејама које ће осигурати да НАТО остане једнако успјешан као и до сада. 

Министарка Ињац је истакла да је у посљедњих неколико година, посебно након Самита у Велсу и Варшави, НАТО прошао кроз најопсежнију трансформацију од периода Хладног рата, што је резултирало ојачаном војном димензијом Алијансе. Ипак, промјене на глобалној сцени, убрзани технолошки развој, као и ЦОВИД19 пандемија указују на потребу реаговања на невојне пријетње и јачања политичке димензије Савеза.

“НАТО мора задржати одређени степен флексибилности и могућност прилагођавања, без обзира на околности, како би могао да се суочи са безбједносним изазовима“, казала је Ињац. 
 
Министарка је нагласила да ће Црна Гора остати посвећена систему колективне безбједности, кроз његовање вриједности Савеза, даље инвестирање у сектор одбране и јачање одбрамбених капацитета. Поручила је да вјерује да је кредибилитет Алијансе загарантован уколико свака од земаља чланица остане посвећена трансатлантској вези и принципу солидарности и јединства. 

Поред црногорске министарке одбране на панелу су говорили Мијо Крешић, замјеник министра одбране Босне и Херцеговине, Ендрју Михта, декан Колеџа за међународне и безбједносне студије у Џорџ Маршал Центру и Џеми Шеа, професор за стратегију и безбједност на Универзитету Екстер. 


Биро за односе са јавношћу Министарства одбране