Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora nastavlja da bude pouzdan i kredibilan saveznik NATO i SAD

Crna Gora nastavlja da bude pouzdan i kredibilan saveznik NATO i SAD
Datum objave: 14.12.2020 18:54 | Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka odbrane Olivera Injac održala je virtuelni sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i evroazijske odnose, Metjuom Palmerom.

Ministarka Injac istakla je posvećenost daljem intenziviranju saradnje Crne Gore i SAD, naglašavajući sadržajne bilateralne projekte u domenu odbrane, sa akcentom na podršku daljim procesima modernizacije Vojske Crne Gore. Ona se zahvalila na konstantnoj i sveukupnoj podršci SAD, sa posebnim akcentom na unapređenje crnogorskog odbrambenog sistema. Injac je podvukla činjenicu da će Crna Gora nastaviti odgovorno da pristupa ispunjavanju krucijalnih obaveza koje proizilaze iz članstva u NATO, afirmišući nastavak utemeljenja demokratskih procesa i promovišući značaj evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana. Konstatujući adekvatan doprinos sistemu kolektivne bezbjednosti, ministarka Injac je naglasila da će Crna Gora nastaviti da se zalaže za utemeljenje stabilnosti regiona, te posvećeno učestvuje u okviru projektovanja međunarodnog mira. 

mod

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer je poručio da su Sjedinjene Američke Države i Crna Gora značajno produbile bilateralnu saradnju, čemu je glavni podsticaj dalo savezništvo unutar Alijanse. Palmer je pohvalio djelovanje crnogorske vojske i istakao njene značajne doprinose u okvirima angažmana u NATO misijama. Palmer je zaključio da će SAD nastaviti da podržavaju dalje unapređenje crnogorskog odbrambenog sistema, u cilju nastavka jačanja nivoa interoperabilnosti.
 
Biro za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane