Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Пешић на састанку министара одбране иницијативе Одбрамбене сарадње земаља Централне европе

Пешић на састанку министара одбране иницијативе Одбрамбене сарадње земаља Централне европе
Датум објаве: 16.12.2020 11:44 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране у Министарству одбране, генерал мајор Рајко Пешић учествовао је на онлине састанку министара одбране иницијативе Одбрамбене сарадње земаља Централне Европе (ЦЕДЦ), у организацији Министарства одбране Републике Словеније у оквиру њиховог једногодишњег предсједавања.


Генерал Пешић истакао је значај подршке чланица ЦЕДЦ иницијативе земљама Западног Балкана у процесу европских и евроатлантских интеграција, оцјењујући да само заједничким напорима и подршком можемо градити стабилну, безбједну и просперитетну Европу. Имајући у виду да су у фокусу ЦЕДЦ иницијативе савремени безбједносни изазови, Пешић је нагласио потребу јачања, не само националних, већ и заједничких капацитета за суочавање са непредвидивим безбједносним пријетњама. Захвалио се Републици Словенији, која је, упркос пандемији изазваној вирусом ЦОВИД-19, успјела да одржи континуитет, организовањем бројних онлине састанака и радионица посвећених цивилно-војној сарадњи у случају природних и вјештачки изазваних катастрофа, војној мобилности, имплементацији Резолуције 1325 - Жене, мир и безбједност и сл. 

Пешић је истакао остварену, одличну билатералну сарадњу Црне Горе са државама чланицама ЦЕДЦ иницијативе и предложио нове моделе мултилатералне сарадње, наглашавајући обуке и вјежбе у домену ХБРН заштите, као и пружање помоћи цивилним институцијама у борби против пандемије. Говорећи о хибридним пријетњама, нагласио је важност спрјечавања ширења дезинформација и изградње капацитета за суочавање са сајбер нападима. Упознао је саговорнике са доприносом који Црна Гора даје међународним мисијама ЕУ НАВФОР АТАЛАНТА у водама Аденског залива и ЕУТМ у Малију. Он је на крају исказао увјерење да је ангажовање Западног Балкана у оквиру Заједничке безбједносне и одбрамбене политике ЕУ важан инструмент за рјешавање заједничких безбједносних изазова. 

Иницијатива Одбрамбене сарадње земаља Централне Европе основана је 2010. године, а чланице су: Аустрија, Чешка, Мађарска, Хрватска, Словенија и Словачка, док Црна Гора, од марта 2016. године, учествује у раду иницијативе, у формату ЦЕДЦ+, у чијем саставу су и Албанија, Сјеверна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина и Косово.

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране