Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарка Ињац на РЕАЦТ форуму

Министарка Ињац на РЕАЦТ форуму
Датум објаве: 21.12.2020 18:53 | Аутор: Биро за односе са јавношћу МО

Испис Штампај страницу


Министарка одбране Оливера Ињац учествовала је на РЕАЦТ форуму у организацији НВО Алфа центар на тему “Савремена безбједносна перспектива 21. вијека”. Осврћући се на циклусе, она је истакла да је безбједносна перспектива условљена новим трендовима и процесима, који су у претходне двије деценије показали да ће се свијет у наредном периоду још више и интензивније суочавати са бројним изазовима.


“Први циклус означен је са промјеном безбједносне парадигме која је наступила кроз пораст асиметричних пријетњи. У том контексту први такав догађај је терористички напад који се догодио 11.септембра 2001. године у САД, а који је промијенио концептуалне приступе тероризма”, истакла је Ињац и додала да је тај догађај подстакао рестриктивније безбједносне политике. То је условило да су обавјештајно-безбједносни системи проширили своје мјере и надлежности и покренули заједничке активности у борби против тероризма. 

Као доминантан ризик у 21.вијеку министарка Ињац истакла је екстремизам, и то не само религијски, већ и политички, гдје се биљежи пораст десничарски оријентисаних политика, а који се, како је казала, укоријенио у многим демократским друштвима. “Они подстичу друштвене фрагментације, нарушавају друштвене процесе и изазивају неке врсте демократских потреса”, казала је Ињац и поручила да је све то водило даље ка наглашеном утицају дигиталних, хибридних пријетњи и сајбер криминала, што представља све озбиљније пријетње од којих се тешко заштитити. 

“Јачање сајбер одбране приоритет је цијелог савременог свијета, па и Министарства одбране и нове Владе Црне Горе. Важно је радити и на јачању политика за управљање кризом, што се поготову огледа у најновијој глобалној пријетњи, као што је појава пандемије ЦОВИД19“ поручила је министарка одбране. 

Она је казала да је пандемија ЦОВИД19 указала на рањивост и глобалну несигурност, што види као својеврсни тест отпорности данашњег свијета. За све оно што предстоји, министарка је казала да је водиља НАТО агенда 2030. - платформа за нови стратешки концепт НАТО, што представља оквир за безбједносне перспективе свијета.

Министарка Ињац је на крају, одговарајући на бројна питања, поручила да је чланством у НАТО наша земља добила много већи степен стабилности, не само у процесима демократске транзиције, него и јачањем политика и модернизацијом, што ствара претпоставке за стабилност и бољи живот наших грађана. Додала је и да Црна Гора као дио НАТО савеза предузима све неопходне активности на плану модернизације Војске Црне Горе, те да ће тај процес бити настављен како би могли одговорити на све безбједносне изазове. 

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране